Čokoladna torta sa majonezom
Za koru:
- 250 g brašna
 - 125 g majoneza
 - 60 g Menaž čokolade
 - 125 g šećera
 - 125 ml jake skuvane kafe
 - 1/3 kašičice soli
 - 2 kašičice praška za pecivo
 
Za fil:
- 200 ml slatke pavlake
 - 200 ml mleka
 - 1 kesica krem pudinga (Dr Oetker - bez kuvanja) od čokolade
 - 100 g krem sira
 - 150 g Menaž čokolade
 
Za glazuru:
- 200 g Menaž čokolade
 - 80 g putera
 - 2 jajeta
 
Za prelivanje isečene torte:
- 100 g Menaž čokolade
 - 50 g kisele pavlake
 
Priprema
      1. Kora: U dublju posudu pomešati 
brašno, so, pecivo i šećer. Menaž čokoladu staviti na pari da se otopi. 
Otopljenu čokoladu, malo, prohladiti. Skuvati jaku kafu i prohladiti je.
 U posudu sa brašnom dodati otopljenu čokoladu, majonez i prohlađenu 
kafu. Drvenom kašikom dobro sjediniti.
     
    
      2. Uzeti kalup sa obručem, vel 24 
cm, obložiti ga pek papirom i izručiti smesu za koru. Vlažnim rukama 
formirati koru. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160
 stepeni. Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi i 
ostaviti da se potpuno ohladi.
     
    
      3. Fil: Menaž čokoladu izlomiti i 
staviti na paru da se otopi. Otopljenu čokoladu ostaviti da se prohladi.
 Čokoladni puding umutiti sa 200 ml mleka. U vanglicu sipati slatku 
pavlaku, pa je umutiti u čvrsti šlag, ubaciti krem sir, pa mućenjem 
sjediniti. Dodati otopljenu čokoladu i umućeni puding, pa mikserom 
umutiti da se dobije penasti krem.
     
    
      4. Kada se korica ohladila skinuti 
obruč, skloniti pek papir, pa ponovo staviti obruč oko korice. Preko 
kore sipati krem i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti tortu u frižider,
 dok se sprema glazura.
     
    
      5. Glazura: Iseckati Menaž čokoladu i
 puter, staviti ih u odgovarajuću posudu, pa posudu staviti na vodenu 
paru, da se čokolada i puter otope. Jaja razbiti u tanjir i viljuškom ih
 samo sjediniti. Kada su se čokolada i puter otopili i kada je nastala 
jedna glatka smesa, izvaditi šerpicu iz vode i, uz neprestano mešanje, 
sipati polako razmućena jaja. Mućenjem (žicom za mućenje) sjediniti 
smesu i vratiti ponovo na paru. Uz stalno mešanje kuvati smesu 3-4 
minuta. 
     
    
      6. Izvaditi tortu iz frižidera i 
odmah preliti, vrelu, smesu sa čokoladom (zato što se jako brzo steže). 
Vratiti tortu u frižider i ostaviti je preko noći. 
     
    
      7. Narednog dana izvaditi tortu iz 
frižidera. Dugačak nož potopiti u vrelu vodu, obrisati ga, pa provući 
nož između torte i obruča, zatim skinuti obruč i tortu prebaciti na 
plato. 
     
    
      8. Za prelivanje isečene torte: 
Iseckanu Menaž čokoladu i kiselu pavlaku staviti zajedno, na vodenu paru
 da se otope. Svako isečeno parče torte, pre posluženja, preliti sa ovim
 čokoladnim prelivom, pa poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар