Čokoladna torta sa majonezom
Za koru:
- 250 g brašna
- 125 g majoneza
- 60 g Menaž čokolade
- 125 g šećera
- 125 ml jake skuvane kafe
- 1/3 kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 1 kesica krem pudinga (Dr Oetker - bez kuvanja) od čokolade
- 100 g krem sira
- 150 g Menaž čokolade
Za glazuru:
- 200 g Menaž čokolade
- 80 g putera
- 2 jajeta
Za prelivanje isečene torte:
- 100 g Menaž čokolade
- 50 g kisele pavlake
Priprema
1. Kora: U dublju posudu pomešati
brašno, so, pecivo i šećer. Menaž čokoladu staviti na pari da se otopi.
Otopljenu čokoladu, malo, prohladiti. Skuvati jaku kafu i prohladiti je.
U posudu sa brašnom dodati otopljenu čokoladu, majonez i prohlađenu
kafu. Drvenom kašikom dobro sjediniti.
2. Uzeti kalup sa obručem, vel 24
cm, obložiti ga pek papirom i izručiti smesu za koru. Vlažnim rukama
formirati koru. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160
stepeni. Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi i
ostaviti da se potpuno ohladi.
3. Fil: Menaž čokoladu izlomiti i
staviti na paru da se otopi. Otopljenu čokoladu ostaviti da se prohladi.
Čokoladni puding umutiti sa 200 ml mleka. U vanglicu sipati slatku
pavlaku, pa je umutiti u čvrsti šlag, ubaciti krem sir, pa mućenjem
sjediniti. Dodati otopljenu čokoladu i umućeni puding, pa mikserom
umutiti da se dobije penasti krem.
4. Kada se korica ohladila skinuti
obruč, skloniti pek papir, pa ponovo staviti obruč oko korice. Preko
kore sipati krem i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti tortu u frižider,
dok se sprema glazura.
5. Glazura: Iseckati Menaž čokoladu i
puter, staviti ih u odgovarajuću posudu, pa posudu staviti na vodenu
paru, da se čokolada i puter otope. Jaja razbiti u tanjir i viljuškom ih
samo sjediniti. Kada su se čokolada i puter otopili i kada je nastala
jedna glatka smesa, izvaditi šerpicu iz vode i, uz neprestano mešanje,
sipati polako razmućena jaja. Mućenjem (žicom za mućenje) sjediniti
smesu i vratiti ponovo na paru. Uz stalno mešanje kuvati smesu 3-4
minuta.
6. Izvaditi tortu iz frižidera i
odmah preliti, vrelu, smesu sa čokoladom (zato što se jako brzo steže).
Vratiti tortu u frižider i ostaviti je preko noći.
7. Narednog dana izvaditi tortu iz
frižidera. Dugačak nož potopiti u vrelu vodu, obrisati ga, pa provući
nož između torte i obruča, zatim skinuti obruč i tortu prebaciti na
plato.
8. Za prelivanje isečene torte:
Iseckanu Menaž čokoladu i kiselu pavlaku staviti zajedno, na vodenu paru
da se otope. Svako isečeno parče torte, pre posluženja, preliti sa ovim
čokoladnim prelivom, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар