Torta sa jabukama i višnjama
Za koru:
- 200 g keksa Zlatni Pek (preliven kakao prelivom)
- 120 g rum kasato (Banini)
- 150 g margarina (maslaca)
- 4 kašike šećera u prahu
Za fil I:
- 1/2 kg očišćenih jabuka
- 100 g šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 5 kašika vode
- 150 ml vode
Za fil II:
- 300 g višanja (zamrznutih)
- 100 g šećera
- 150 ml soka od višanja
- 1 kesica želatina
I još:
- 2 kesice krem šlaga od vanile
- 30 g čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema
1. Kora: Keks i rum kasato samleti,
dodati šećer u prahu i otopljeni margarin (maslac). Rukom dobro umesiti.
Kalup (vel. 26cm) sa obručem, blago premazati uljem (dno i stranice) i
formirati, rukama, koru od keksa. Ne mora da ide u frižider, dok se
sprema fil.
2. Fil I : Očišćene jabuke krupno
narendati, posuti šećerom, naliti 150 ml vode i staviti da se kuva.
Kuvati dok jabuke omekšaju. Prah za puding razmutiti sa 5 kašika hladne
vode i kada su jabuke omekšale, sipati u jabuke, pa mešati dok se ne
zgusne. Skuvani krem ostaviti da se prohladi. Mlaki krem izručiti pteko
kore, od keksa, poravnati i staviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
3. Fil II: Višnje (odmrznuti, ocediti, pa ih dalje pripremati) posuti šećerom, pa
ih iseckati u secku ili izmiksati štapnim blenderom. Želatin staviti u
manju, dublju, posudu i preliti sa 4 kašike hladne vode. Promešati i
ostaviti da nabubri. Kada je želatin nabubreo, dodati mu sok od višanja
(izmeriti sok koji se dobije otapanjem višanja, pa ostatak naliti vodu) i
staviti ga na tihu vatru da se otopi, neprestano mešajući. Pazite, ne
sme da provri. Otopljeni želatin ubaciti u izmiksane višnje, pa ostaviti
u zamrzivaču, (oko 10-tak minuta) da se masa sa višnjama počne
zgušnjavati.
4. Izvaditi kalup sa tortom iz
frižidera i, preko jabuka, preliti fil sa višnjama. Vratiti u frižider i
ostaviti da odstoji, preko noći.
5
Sutra izvaditi kalup, blago proći
nožem između fila i obruča, pa skinuti obruč. Premazati umućenim krem
šlagom. Čokoladu sam otopila sa uljem i stavila u kesu od zamrzivača,
kojoj sam odsekla jedan kraj, vrlo, vrlo malo, samo koliko da curi
čokolada. Znači, ne čekati da se čokolada ohladi, sipati je toplu i
šarati tortu, po želji.
Коментари
Постави коментар