Torta sa jabukama i višnjama
Za koru:
- 200 g keksa Zlatni Pek (preliven kakao prelivom)
 - 120 g rum kasato (Banini)
 - 150 g margarina (maslaca)
 - 4 kašike šećera u prahu
 
Za fil I:
- 1/2 kg očišćenih jabuka
 - 100 g šećera
 - 1 kesica pudinga od vanile
 - 5 kašika vode
 - 150 ml vode
 
Za fil II:
- 300 g višanja (zamrznutih)
 - 100 g šećera
 - 150 ml soka od višanja
 - 1 kesica želatina
 
I još:
- 2 kesice krem šlaga od vanile
 - 30 g čokolade
 - 1 kašika ulja
 
Priprema
      1. Kora: Keks i rum kasato samleti, 
dodati šećer u prahu i otopljeni margarin (maslac). Rukom dobro umesiti.
 Kalup (vel. 26cm) sa obručem, blago premazati uljem (dno i stranice) i 
formirati, rukama, koru od keksa. Ne mora da ide u frižider, dok se 
sprema fil.
     
    
      2. Fil I : Očišćene jabuke krupno 
narendati, posuti šećerom, naliti 150 ml vode i staviti da se kuva. 
Kuvati dok jabuke omekšaju. Prah za puding razmutiti sa 5 kašika hladne 
vode i kada su jabuke omekšale, sipati u jabuke, pa mešati dok se ne 
zgusne. Skuvani krem ostaviti da se prohladi. Mlaki krem izručiti pteko 
kore, od keksa, poravnati i staviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
 
     
    
      3. Fil II: Višnje (odmrznuti, ocediti, pa ih dalje pripremati) posuti šećerom, pa
 ih iseckati u secku ili izmiksati štapnim blenderom. Želatin staviti u 
manju, dublju, posudu i preliti sa 4 kašike hladne vode. Promešati i 
ostaviti da nabubri. Kada je želatin nabubreo, dodati mu sok od višanja 
(izmeriti sok koji se dobije otapanjem višanja, pa ostatak naliti vodu) i
 staviti ga na tihu vatru da se otopi, neprestano mešajući. Pazite, ne 
sme da provri. Otopljeni želatin ubaciti u izmiksane višnje, pa ostaviti
 u zamrzivaču, (oko 10-tak minuta) da se masa sa višnjama počne 
zgušnjavati. 
     
    
      4. Izvaditi kalup sa tortom iz 
frižidera i, preko jabuka, preliti fil sa višnjama. Vratiti u frižider i
 ostaviti da odstoji, preko noći. 
     
    
      5 
     
Sutra izvaditi kalup, blago proći
 nožem između fila i obruča, pa skinuti obruč. Premazati umućenim krem 
šlagom. Čokoladu sam otopila sa uljem i stavila u kesu od zamrzivača, 
kojoj sam odsekla jedan kraj, vrlo, vrlo malo, samo koliko da curi 
čokolada. Znači, ne čekati da se čokolada ohladi, sipati je toplu i 
šarati tortu, po želji.



Коментари
Постави коментар