Sarma sa slatkim kupusom
Potrebno je:
- 1 veća glavica (2,5 - 3kg) slatkog kupusa
 - 2 l vode
 - 2 kašike soli
 - 2 kašičice limontusa
 
Fil:
- 800 g mešanog, mlevenog, mesa
 - 300 g dimljene slanine
 - 2 veće glavice crnog luka
 - 3 veće šargarepe
 - 3 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašika aleve paprike
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 100 g pirinča
 - 3 listića lorbera
 - 2 kašike masti
 
Priprema
      1. Dan pre spremanja sarmica 
pripremiti listove. Odvojiti listove od kupusa i skloniti, pažljivo, 
zadebljani deo na listu. Spremljene listove staviti u dublju posudu. 
Prokuvati vodu, so i limontus i, vrelim presolcem, preliti, 
pripremljene, listove. Staviti preko listova veći poklopac i pritisnuti 
težim predmetom (ja sam stavila tri tegle, napunjene vodom). Preko prebaciti, neki stari stolnjak, da se prekrije posuda sa listovima. Ostaviti do
 narednog dana.
Ostatak kupusa ostaviti da se prekrije dno posude, u kojoj će se 
spremati sarma.
     
    
      2. Fil: Jednu kašiku masti staviti u
 dublju posudu i staviti na vatru da se rastopi. Na rastopljenu mast 
staviti, sitno, iseckani luk i, iseckanu, šargarepu. Dinstati pet 
minuta, pa dodati iseckanu slaninicu. Promešati i, kada slanina pusti 
svoju aromu, ubaciti mleveno meso. 
     
    
      3. Sve dobro promešati i posuti 
suvim biljnim začinom i mlevenim biberom. Dinstati, oko, 10-ak minuta, 
pa posuti sa alevom paprikom. Promešati i dodati, prethodno dobro 
isprani, pirinač. Sve dobro sjediniti. Ostaviti fil da se prohladi.
     
    
      4. Izvaditi listove za sarmu i 
ostaviti da se, malo, ocede. Uzeti posudu za spremanje sarme i na dno 
posude staviti iseckani kupus, koji je ostao od odvajanja listova. Umesto iseckanog kupusa, na dno posude možete staviti i cele listove. 
 Od pripremljenih listova odvojiti tri, najveća, lista, za prekrivanje 
sarmica.
     
    
      5. Sada krećemo na umotavanje 
sarmica. Zbog mladih domaćica napisaću ceo postupak zavijanja sarmica 
(ove starije domaćice to znaju, ali neće mi zameriti, zato što znam 
koliko je, mene,  zavijanje sarmica, u početku moga spremanja, 
namučilo). Uzeti list kupusa, staviti ga na dlan ruke (ili, ako vam je 
lakše, stavite ga na dasku za sečenje namirnica) i, na sredinu lista, 
staviti punu kašiku (ili dve - zavisi od veličine lista) fila. 
Preklopiti desnu stranu lista preko fila, zatim preklopiti levu stranu 
i, čvrsto, uviti u rolat. Napravljene sarmice ređati u dublju posudu, 
preko iseckanog kupusa.  
     
    
      6. Između poređanih sarmica staviti 
listiće lorbera. Rasporediti, između sarmica, i kašiku masti. Poređane 
sarmice prekriti, odvojenim, listovima kupusa i preliti, vrelom, vodom, 
da sarmice budu pod vodom. Posudu poklopiti ili prekriti, dobro, alu 
folijom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 200 stepeni. Kada 
voda provri smanjiti na 160 stepeni i krčkati tri sata. 
     
    
      7. Posle tri sata izvaditi posudu iz
 rerne i pažljivo (da se ne opečete, od vodene pare) otklopiti ili 
skloniti foliju. Vratiti sarmice da se zapeku, pa ih poslužiti.
     
    
     Ovakve sarmice je spremala moja baka, pa je prenela i na moju 
majku. Normalno, da sam i ja nastavila tako da ih spremam. Ne stavlja se nikakvo meso između sarmica, niti se prelivaju zaprškom, ali sarmice su i bez toga veoma, veoma 
ukusne.
    



Baš mi se svidja recept. Moraću da ih probam kad bude bilo novog svežeg kupusa. Ovaj sada što ga ima mi je prilično grub i ne volim mu ukus.
ОдговориИзбришиVrlo su ukusne, uverićeš se i sama.
ОдговориИзбриши