Limun štanglice
Korice:
- 300 g brašna
- 100 g masti
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica sode bikarbone
Fil:
- 1/2 l mleka
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 2 limuna (sok)
- 250 g margarina
- 100 g šećera u prahu
Priprema
1. Korice: U vanglicu staviti,
omekšalu, mast (nikako rastopljenu), šećer i jaje, pa viljuškom umutiti.
Umutiti toliko da se svi sastojci, dobro, sjedine. Dodati brašno, sa
sodom bikarbonom. Rukom zamesiti testo.
2. Testo prebaciti na, blago
pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri, jednaka, dela. Uzeti
pleh (moj pleh je bio veličine 28x19cm), okrenuti ga i prema poleđini
pleha iseći pek papir. Iseći tri komada pek papira, za tri korice. Mora
da se peku na poleđini pleha jer su, pečene, jako krhke, pa kada bi se
pekle u plehu, pri vađenju bi se polomile.
3. Razviti korice preko pek papira (u početku malo teže se testo razvija, ali budite uporne i dobija se, lepo, razvijena korica).
4. Rernu uključiti da se zagreje, na
160 stepeni. Staviti korice da se peku. Ja sam, svaku, koricu pekla po
pet minuta, pazeći da ostanu bele. Izvaditi, pečene, korice i vrlo lako,
zajedno sa pek papirom, ih premestiti na sto. Ostaviti da se korice
ohlade.
5. Fil: Od 1/2 l mleka odvojiti 200
ml, a ostatak, zajedno sa 7 kašika šećera, staviti da provri. Sa
odvojenim mlekom razmutiti 7 kašika brašna. Kada mleko provri sipati,
razmućeno, brašno i skuvati kao puding. Skuvano prekriti providnom
folijom i ostaviti da se ohladi.
6. Margarin penasto umutiti sa
šećerom u prahu. U hladan fil dodavati, kašiku po kašiku, umućenog
margarina i, mikserom, dobro sjediniti. Na kraju dodati, sveže isceđeni,
sok od limuna. Dobro promešati.
7. Fil podeliti na dva, jednaka,
dela. Na tacnu za kolače staviti jednu koricu, premazati je polovinom
fila, pa preklopiti drugom koricom. Blago rukom pritisnuti da se korice
spoje sa filom (ako fil iscuri sa strane, premažite ivice kolača).
Staviti drugu koricu, premazati je sa ostatkom fila, i, na kraju,
preklopiti trećom koricom. Svaku korici malo pritisnuti.
8. Ostaviti kolač, jedan dan, u frižider, da bi korice omekšale. Zatim ga iseći na štanglice i poslužiti.
Predivan kolac i veoma kremast ...bas po mom ukusu....
ОдговориИзбришиHvala Slađo!Retko za koji kolač, ja sama, kažem da je odličan, a ovaj je stvarno dobar.
ОдговориИзбришиPrekrasno <3
ОдговориИзбришиUmjesto masti moze puter ?
ОдговориИзбришиMože puter da se upotrebi kao zamena...
ОдговориИзбриши