Mamine krofne
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 100 g rastopljene masti
- 200 g šećera
- 150 ml mleka
- 150 ml vode
- 2 kašičice soli
- 1 kockica kvasca
- 1,4 kg brašna
- 1 limun - izrendana korica
Priprema
1. U toploj mešavini mleka i vode,
uz dodatak kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti 1 kg
brašna, dodati jaja, rastopljenu mast, šećer, so, izrendanu koricu
limuna i pripremljeni kvasac. Uz, postepeno, dodavanje 400 g brašna
zamesiti testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruke i
postane elastično. Umešeno testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da
udvostruči svoju zapreminu.
2. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti ga, debljine 1 cm. Modlom za krofne
ili čašom za vodu vaditi krugove testa i ređati ih preko stolnjaka.
Ostatak testa premesiti, ponovo razviti i vaditi krugove... Poređane
krugove testa prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da, dobro narastu.
3. U dublju posudu sipati ulje, 2 cm
visine, i staviti ga da se zagreje. Ulje ne sme da bude vrelo, jer u
tom slučaju unutrašnjost krofni neće se ispržiti. Na zagrejano ulje
stavljati krofne da se prže.
4. Kada stavite testo za krofne da
se prži (ne treba stavljati više od 5-6 krugova testa) poklopiti, jer
će, tako, krofne jako lepo da narastu. Posle 1-2 minuta otklopite
posudu, preokrenuti krofne i, kada se peče druga strana, ne poklapati.
5. Pržene krofne, rešetkastom kašikom, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
6. Krofne posuti šećerom u prahu i poslužiti.
7. Ove krofne je prvo pravila moja
baka. Od nje je preuzela da ih pravi moja majka, pa sam i ja nastavila
tradiciju - sada ih ja pravim svojoj deci.
Lijepe su ,zaista su mamine uvijek najlijepše!
ОдговориИзбришиBravo Verice!! :)
ОдговориИзбришиKasno sam videla komentare. Hvala puno Frani i Draganu!
ОдговориИзбриши