Kolač sa makom
Za koru:
- 2 čaše (od 200 ml) brašna
- 2 jajeta
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1 čaša šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 limun (izrendana korica)
Za fil:
- 300 ml mleka
- 1,5 čaša mlevenog maka
- 1/2 čaše griza
- 1,5 čaša šećera
Priprema
1. Kore: U jednu dublju posudu
razbiti jaja, dodati šećer i umutiti. Zatim dodati ulje i mleko,
sjediniti, pa ubaciti brašno sa pecivom i koricom od limuna. Dobro
sjediniti.
2. Uzeti pleh, vel 35x20 cm, dobro
ga podmazati uljem (ja stavim pek papir) i sipati pola umućenog testa.
Staviti da se zapeče (da uhvati koricu) na 160 stepeni.
3. Dok se peče korica spremamo fil:
Mleko sa šećerom staviti da provri. Smanjiti temperaturu i, uz
neprestano mešanje, sipati mešavinu maka i griza. Kuvati dok se fil ne
zgusne.
4. Izvaditi pleh sa zapečenom
koricom, sipati fil, rasporediti ga, pa preko sipati drugu polovinu
testa i vratiti da se kolač ispeče. Probati čačkalicom da li je pečen.
Ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke. Uživajte u ukusu, jer kolač
uopšte nije suv, naprotiv sočan je kao da je preliven. Ko voli mak,
sigurno će mu se svideti.
Коментари
Постави коментар