Pečena bundeva sa karamel kremom
Potrebno je:
- 1 bundeva (oko 2 kg)
Za krem:
- 3 jajeta
- 5 kašika šećera
- 400 ml mleka
- 2 kesice vanil šećera
- 1 kašika ruma
- 1 kašičica cimeta
- 1/3 kašičice mlevenog karanfilića
Za karamel:
- 4 kašike (pune) šećera
I još:
- brašno
Priprema
1. Bundevi odseći vrh, "poklopac", pa je očistiti od semenki.
2. Očišćenu bundevu, obilno, posuti sa brašnom, a višak brašna istresti.
3. Karamel: U manju šerpicu sipati šećer i na tihoj vatri ga karamelizovati.
4. Karamelizovani šećer sipati na dno bundeve.
5. Krem: Odvojiti belanca od
žumanaca. Umutiti čvrsto belanca, uz dodavanje, mešavine, šećera i vanil
šećera. U čvrsto umućeni šam dodati žumanca i umutiti penasti krem.
Dodati rum, cimet i karanfilić, pa na kraju sipati mleko. Promešati i
sipati u bundevu.
6. Bundevu zatvoriti odsečenim
delom. Uzeti dublju posudu, koja ide u rernu, pa u nju staviti bundevu.
Sipati, hladnu, vodu, da bude 2 cm ispod isečenog dela bundeve.
7. Staviti posudu sa bundevom da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni - dva sata. Povremeno
kontrolisati vodu (nikako ne sme da provri), pa ako je potrebno sipati
po malo hladne vode, ili češće otvarati rernu, da se malo rashladi.
Posle dva sata izvaditi posudu sa bundevom iz rerne.
8. Ostaviti je u vodi da se ohladi,
pažljivo je izvaditi i staviti u manju tepsiju. Ostaviti u frižider
preko noći (vodu koja se iscedi u tepsiju prosuti), a ako budete nestrpljivi (kao ja što sam bila - jedva sam
čekala da probam) stavite u zamrzivač, na četiri sata. Zatim je
izvaditi, iseći i poslužiti.
9
Možete dodatno preliti sa karamel topingom, šećerom u prahu..., mada je meni bila odlična, bez ikakvih dodataka.
Коментари
Постави коментар