Desert sa karamelizovanim voćem
Za koru:
- 2 jajeta
- 120 g šećera
- 2 kašike vrele vode
- 2 kašike ulja
- 100 g brašna
- 1 kesica venilin šećera
- 10 komada čokoladnog, sendvič, keksa
- 1 kesica praška za pecivo
Za natapenje kore:
- 80 ml mleka
- 1 kašika ruma
Za krem:
- 750 ml mleka
- 3 kašike gustina
- 1,5 kašika brašna
- 2 jajeta
- 10 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g putera
Preliv sa voćem:
- 400 g jabuka
- 400 g krušaka
- 100 g suvog grožđa
- 80 g iseckanih oraha
- 50 g putera
- 1 kašika ruma
- 1/2 kesice želatina
- 1 manji limun (sok)
Za karamel:
- 5 kašika šećera
I još:
- rum, za natapanje suvog grožđa
Priprema
1. Kora: Uključiti rernu na 160
stepeni.
Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca, dodavati, po
malo, šećer i čvrsto umutiti. Ubaciti žumanca i vanil šećer, pa
sjediniti. Sipati, polako, vrelu vodu i ulje i umutiti da postane
kremasto. Dodati brašno, sa pecivom, i sjediniti. Sipati u kalup, sa
obručem, vel. 24 cm, koji je obložen pek papirom.
2. Preko smese poređati čokoladni, sendvič, keks i staviti da se peče.
3. Pečenu koru izvaditi iz rerne
(probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se ohladi. Kada se
kora ohladila skinuti obruč, pa skloniti pek papir i koru ponovo vratiti
u kalup, sa obručem. Celu koru, kašičicom, natopiti sa mešavinom mleka i
ruma.
4. Krem: Od 750 ml mleka odvojiti
100 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom, vanil šećerom i puterom
staviti da provri.
Umutiti penasto jaja. Gustin i brašno rastvoriti sa odvojenim mlekom, pa
dodati u umućena jaja. Dobro, mikserom, sjediniti. Provrelo mleko
sipati, uz neprestano mešanje, u smesu sa jajima, pa vratiti na šporet i
skuvati krem. Korica kada se vrati u kalup, biće malo manja od obima
kalupa, jer se, malo, skupila pri pečenju. Zato između korice i kalupa
staviti providnu foliju, pa sipati fil, koji će fino obložiti i stranice
kolača. Preko fila staviti providnu foliju i ostaviti da se ohladi.
5. Preliv sa voćem: Jabuke i kruške
očistiti, iseći na kocke i preliti sokom od lumuna. Dobro izmešati. Suvo
grožđe preliti rumom i ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa ga
ocediti. Orahe iseckati.
6. U dublju šerpu staviti pet kašika šećera i staviti na vatru, da se karamelizuje.
7. Kada karamel dobije lepu, braon, boju ubaciti puter, promešati da se puter otopi, pa dodati iseckane jabuke i kruške. Dobro promešati i, na srednjoj temperaturi, kuvati dok voće ne omekša.
8. Kada je voće omekšalo ubaciti
suvo grožđe, orahe i kašiku ruma. Izmešati dobro sastojke da bi se
sjedinili. Na kraju dodati želatin, pripremljen prema uputsvu sa
pakovanja. Još jedanput, celu smesu, dobro promešati.
9. Karamel voće staviti preko,
ohlađenog, fila, pa ga ravnomerno rasporediti. Kada se malo prohladi
staviti kolač u frižider, najmanje četiri sata.
10. Zatim ga izvaditi iz frižidera, skinuti obruč, pa skloniti providnu foliju. Kolač staviti na tacnu, za posluženje.
11. Isečite jedno, veliko, parče i uživajte, u fantastičnom, ukusu.
Коментари
Постави коментар