Pogača
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 60 g masti
- 125 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 100 ml jogurta
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom jedne
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati sve
navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Umešeno
testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti oko pet minuta.
Testo prebaciti u dublju posudu, koju ste posuli brašnom, prekriti
providnom folijom (ili posudu sa testom staviti u plastičnu kesu) i
ostaviti u frižider, preko noći. Ujutru izvaditi testo iz frižidera i
odmah ga rastanjiti u pogaču, u plehu, preko pek papira. Ostaviti sat
vremena da testo naraste, izbockati ga čačkalicom (da se ne bi odvojila
gornja korica), premazati površinu pogače vodom i staviti da se peče, na
180 C. Čim rerna bude mlaka ubaciti pogaču i peći dok ne porumeni.
2. Pečenu pogaču izvaditi, umotati u
kuhinjsku krpu i ostaviti da odstoji 15 minuta. Posle toga je lomite
(pošto se pogača ne seče) i poslužiti uz prilog po želji.
Jako je zahvalna što može, recimo, da se zamesi u subotu uveče i u
nedelju ujutru, decu da probudi miris sveže pečene pogače.
Коментари
Постави коментар