Čokoladni keks punjen kikiriki puterom
Za čoko kuglice:
- 200 g brašna
 - 50 g kakaoa
 - 1/2 kašičice sode bikarbone
 - 125 g omekšalog maslaca
 - 200 g šećera
 - 50 g kikiriki putera, sa komadićima kikirikija
 - 1 jaje
 - 2 kašike mleka
 - 1 kašičica arome vanile
 
Za kikiriki kuglice:
- 120 g kikiriki putera, sa komadićima kikirikija
 - 80 g šećera u prahu
 
...i još:
- 40 g sitno iseckanog kikirikija
 
Priprema
      1. Smesa za čoko kuglice: U dublju 
posudu staviti omekšali maslac, dodati šećer i, viljuškom, dobro 
sjediniti. Dodati jaje, mleko, aromu vanile i promešati. U 50 g kikiriki
 putera dodati dve kašičice, sitno, iseckanog kikirikija, pa ubaciti u 
posudu sa maslacem. U posebnoj posudi staviti brašno, dodati kakao i 
sodu bikarbonu. Promešati da se svi sastojci sjedine. Zatim, mešavinu sa
 brašnom sipati u posudu sa maslacem. Prvo promešati viljuškom, pa 
nastaviti rukom. Testo je dosta lapljivo, ali tako i treba da bude. 
Pokriti testo providnom folijom i ostaviti u frižider, pola sata. Posle 
datog vremena izvaditi testo iz frižidera, podeliti ga na 32 dela i 
napraviti kuglice.
     
    
      2. Dok je testo za čoko kuglice bilo
 u frižideru, pravimo kuglice od kikiriki putera. Da ne biste kupovali 
kikiriki puter, recept je objavljen, na blogu (kako ga ja pravim), pronađite ga i 
napravite. U posudu sa kikiriki puterom dodamo četiri kašičice, sitno, 
iseckanog kikirikija, promešati, pa dodati šećer u prahu. Rukom dobro 
sjediniti. Da vas ne buni, smesa se, u početku, teško sjedinjuje, ali 
budite uporni. Što je više gnječite rukom, ona će se, od topline ruke, 
sjediniti. 
Od ove smese napraviti 32 kuglice.
     
    
      3. Uzeti čoko kuglicu, staviti je na dlan ruke, napravite krug i na sredinu staviti kuglicu od kikiriki putera.
     
    
      4. Prebaciti čoko testo preko 
kikiriki kuglice i napravite lopticu (staviti je na dlan ruke, nekoliko 
puta je okrenuti i, vrlo lako, se formira loptica testa).
     
    
      5. Napravljene loptice testa, blago, rukom pritisnuti, da se napravi pljosnati oblik, pa ih poređati u pleh, preko pek papira.
     
    
      6. Vrlo je bitna temperatura 
pečenja. Naime, rernu zagrejati na 180 stepeni i keks peći TAČNO osam 
minuta. Izvaditi pleh, ostaviti da se keks ohladi, pa ga poslužiti.



Pravi keks cokoladnog ukusa.Bas mi se svidja.Verice pozdravljam te!
ОдговориИзбришиHvala na pozdravu. Drago mi je da ti se keks dopao. Puno pozdrava!!
ОдговориИзбриши