Pileći rolat sa slaninom, pečenicom, kačkavaljem...
Za pileći rolat:
- 600 g mlevenog, pilećeg belog, mesa
- 1 kašičica iseckanog peršuna
- 1/2 kašičice celerovog lišća (suvog)
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1/2 kašičice origana
- 1 kašičica karija
- 1 jaje
- 40 g mlevenog kikirikija
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 2 kašičice začina za piletinu
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašike prezli
- 1/2 manje glavice crnog luka
- 3 veća čena belog luka
Fil:
- 100 g tanko isečene, mesnate, slanine
- 100 g pečenice
- 100 g suvog vrata
- 5 manja kisela krastavčića
- 1 manja šargarepa
- 100 g tanko isečenog kačkavalja
- 5 trouglića sira za mazanje (Zdenka)
...i još:
- 180 g kisele pavlake
- senf
Priprema
1. Pileći rolat: Mleveno, pileće,
meso staviti u dublju posudu. Dodati iseckani peršun, celer, đumbir,
origano, kari, jaje, mleveni kikiriki, biber, začin za piletinu, alevu
papriku, prezle i, sitno iseckani, crni i beli luk. Dobro zamesiti smesu
i ostaviti u frižider, oko pola sata.
Uzeti dublji kalup (da ne bi, prilikom pečenja, curilo u rernu) i
obložiti ga pek papirom. Ja sam koristila kalup, vel. 30x12x10cm.
Izvaditi meso iz frižidera, staviti u kalup i formirati koru. Od mesa
formirati dno rolata i pokriti, sve četiri, ivice kalupa, ali ostaviti
1cm, od vrha da bude prazno. Po dnu mesa i na stranice poređati, tanko
isečenu, slaninu.
2. Slaninu premazati senfom, poređati, tanko isečenu, pečenicu i premazati je polovinom kisele pavlake.
3. Kisele krastavčiće i šargarepu
iseckati sitno.
Preko kisele pavlake staviti polovinu krastavčića i šargarepe, poređati
(uzdužno) pet trouglova Zdenka sira, između sira staviti po parče suvog
vrata i sve premazati senfom.
4. Preko senfa premazati ostatak kisele pavlake i rasporediti drugu polovinu kiselih krastavčića i šargarepe.
5. Preko poređati suvi vrat i
završiti sa kačkavaljem (tanko isečenim kačkavaljem prekriti celu površinu).
6. Pileći rolat staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Mesni rolat peći jedan sat i
15 minuta. Kada kačkavalj dobije lepu, rumenu boju prekriti ga sa alu
folijom, da ne izgori.
Pečeni, mesni, rolat izvaditi i ostaviti da se prohladi.
7. Prohlađeni rolat, od mesa,
prevrnuti na odgovarajuću posudu i skloniti pek papir. zatim ga, ponovo,
prevrnuti, da kačkavalj bude na površini. Mesni rolat iseći na šnitove,
širine 2cm, i poslužiti, uz salatu, po želji.
Коментари
Постави коментар