Pileći rolat sa slaninom, pečenicom, kačkavaljem...

Za pileći rolat:

  • 600 g mlevenog, pilećeg belog, mesa
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 1/2 kašičice celerovog lišća (suvog)
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice origana
  • 1 kašičica karija
  • 1 jaje
  • 40 g mlevenog kikirikija
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 2 kašičice začina za piletinu
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 2 kašike prezli
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • 3 veća čena belog luka

Fil:

  • 100 g tanko isečene, mesnate, slanine
  • 100 g pečenice
  • 100 g suvog vrata
  • 5 manja kisela krastavčića
  • 1 manja šargarepa
  • 100 g tanko isečenog kačkavalja
  • 5 trouglića sira za mazanje (Zdenka)

...i još:

  • 180 g kisele pavlake
  • senf

Priprema

1. Pileći rolat: Mleveno, pileće, meso staviti u dublju posudu. Dodati iseckani peršun, celer, đumbir, origano, kari, jaje, mleveni kikiriki, biber, začin za piletinu, alevu papriku, prezle i, sitno iseckani, crni i beli luk. Dobro zamesiti smesu i ostaviti u frižider, oko pola sata. Uzeti dublji kalup (da ne bi, prilikom pečenja, curilo u rernu) i obložiti ga pek papirom. Ja sam koristila kalup, vel. 30x12x10cm. Izvaditi meso iz frižidera, staviti u kalup i formirati koru. Od mesa formirati dno rolata i pokriti, sve četiri, ivice kalupa, ali ostaviti 1cm, od vrha da bude prazno. Po dnu mesa i na stranice poređati, tanko isečenu, slaninu.
2. Slaninu premazati senfom, poređati, tanko isečenu, pečenicu i premazati je polovinom kisele pavlake.
3. Kisele krastavčiće i šargarepu iseckati sitno. Preko kisele pavlake staviti polovinu krastavčića i šargarepe, poređati (uzdužno) pet trouglova Zdenka sira, između sira staviti po parče suvog vrata i sve premazati senfom.
4. Preko senfa premazati ostatak kisele pavlake i rasporediti drugu polovinu kiselih krastavčića i šargarepe.
5. Preko poređati suvi vrat i završiti sa kačkavaljem (tanko isečenim kačkavaljem prekriti celu površinu).
6. Pileći rolat staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Mesni rolat peći jedan sat i 15 minuta. Kada kačkavalj dobije lepu, rumenu boju prekriti ga sa alu folijom, da ne izgori. Pečeni, mesni, rolat izvaditi i ostaviti da se prohladi.
7. Prohlađeni rolat, od mesa, prevrnuti na odgovarajuću posudu i skloniti pek papir. zatim ga, ponovo, prevrnuti, da kačkavalj bude na površini. Mesni rolat iseći na šnitove, širine 2cm, i poslužiti, uz salatu, po želji.

Коментари

Популарни постови