Baklavice sa plazmom, čokoladom, lešnicima i orasima
Potrebno je:
- 800 g tankih kora za baklavu
Za fil:
- 200 g mlevenih lešnika
- 100 g sitno iseckanih oraha
- 150 g mlevene plazme
- 150 g čokolade
Za prelivanje korica:
- 250 g rastopljenog maslaca
Sirup:
- 1 kg šećera
- 800 ml vode
- 1/2 limuna - sok
Priprema
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti
mlevene lešnike, sitno seckani orah, mlevenu plazmu i krupno mlevenu
čokoladu. Uzeti jednu koru za baklavu i raširiti je na radnoj površini.
Na užoj strani kore, po dužini, staviti dve (pune) kašike fila.
2. Čvrsto zamotati koru u rolnicu i
staviti je u pleh, za pečenje (ne podmazivati pleh). Tako uraditi i sa
ostalim korama i filom. Poređane korice iseći na parčiće (dužina parčića
je po želji). Isečene kore preliti rastopljenim, vrelim, maslacem i
staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
3. Sirup: U dubljoj posudi staviti
šećer, naliti vodom i staviti da se kuva. Od momenta ključanja kuvati
sirup 10 minuta. Skloniti sa vatre i dodati sok od pola limuna. Ostaviti
da se ohladi.
Kada baklava dobro porumeni izvaditi je i preliti hladnim sirupom.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa baklavu ostaviti, preko
noći, u frižider. Narednog dana je poslužiti.
Коментари
Постави коментар