Baklavice sa plazmom, čokoladom, lešnicima i orasima
Potrebno je:
- 800 g tankih kora za baklavu
 
Za fil:
- 200 g mlevenih lešnika
 - 100 g sitno iseckanih oraha
 - 150 g mlevene plazme
 - 150 g čokolade
 
Za prelivanje korica:
- 250 g rastopljenog maslaca
 
Sirup:
- 1 kg šećera
 - 800 ml vode
 - 1/2 limuna - sok
 
Priprema
      1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 
mlevene lešnike, sitno seckani orah, mlevenu plazmu i krupno mlevenu 
čokoladu. Uzeti jednu koru za baklavu i raširiti je na radnoj površini. 
Na užoj strani kore, po dužini, staviti dve (pune) kašike fila.
     
    
      2. Čvrsto zamotati koru u rolnicu i 
staviti je u pleh, za pečenje (ne podmazivati pleh). Tako uraditi i sa 
ostalim korama i filom. Poređane korice iseći na parčiće (dužina parčića
 je po želji). Isečene kore preliti rastopljenim, vrelim, maslacem i 
staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. 
     
    
      3. Sirup: U dubljoj posudi staviti 
šećer, naliti vodom i staviti da se kuva. Od momenta ključanja kuvati 
sirup 10 minuta. Skloniti sa vatre i dodati sok od pola limuna. Ostaviti
 da se ohladi.
Kada baklava dobro porumeni izvaditi je i preliti hladnim sirupom. 
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa baklavu ostaviti, preko 
noći, u frižider. Narednog dana je poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар