Punjene mekike
Za testo:
- 700 g brašna
 - 250 ml mleka
 - 50 ml ulja
 - 80 ml jogurta
 - 120 ml kisele vode
 - 2 žumanceta
 - 1,5 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 
Za fil:
- sitan sir
 
Priprema :
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, jogurt, 
kiselu vodu, žumanca, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i 
ostaviti da uskisne. 
     
    
      2. Uskislo testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga, tanko, u obliku pravougaonika. 
Testo iseći na šire trake, pa svaku traku iseći na, otprilike, četiri 
pravougaonika. 
     
    
      3. Po celoj široj strani isečenog 
testa, staviti sitan sir. Sira staviti malo više, u obliku valjka. 
Preklopiti testo preko sira i umotati, kao rolat.
     
    
      4. U odgovarajuću posudu staviti 
ulje, 0,5 cm visine, i staviti da se ugreje. Temperatura treba da bude 
srednje jačine, da ne bi testo pregorelo, a u sredini da ostane neisprženo.
     
    
      5. Kada se ulje ugrejalo uzimati 
pripremljeno testo, rukom ga malo razvući i staviti da se prži. Mekike 
pržiti do zlatno rumene boje. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, 
da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti sa jogurtom.
     
    



Коментари
Постави коментар