Voćni, kremasti, kolač
Korica:
- 300 g brašna
- 150 g omekšalog maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera sa ukusom ruma
- 1 limun (izrendana korica)
- 2 kašike kakaoa
Voće:
- 3 veće breskve
- 3 veće nektarine
- 5 šljiva
- 150 g kupina
- 2 kašičice cimeta
- 2 kašike kokosovog brašna
Preliv:
- 1/2 l mleka
- 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
- 5 kašika šećera
- 1 kašika ruma
Priprema:
1. Korica: U vanglicu staviti
omekšali maslac i šećer u prahu, pa viljuškom kremasto umutiti. Dodati
jaje, vanil šećer, sa ukusom ruma, izrendanu koricu limuna i sjediniti.
Brašno pomešati sa pecivom i kakaom, pa ubaciti u umućenu smesu sa
puterom. Rukom umesiti testo. Umešeno testo formirati u oblik lopte,
pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider, na jedan sat.
2. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24
cm i obložiti ga pek papirom. Izvaditi testo iz frižidera, pa ga na
pobrašnjenoj površini razviti u krug, malo veći od kalupa, u kome će se
peći. Prebaciti testo u kalup i izvući ivice, visine 5 cm.
3. Breskve oljuštiti i iseći na
polumesece, nektarine ne treba ljuštiti, pa i njih iseći na polumesece, a
šljive iseći na četvrtine. Rasporediti voće preko kore i zadnje staviti
kupine.
4. Voće posuti sa cimetom i kokosom.
5. Preliv: Puding skuvati na
uobičajeni način, prema uputstvu sa pakovanja, samo što se stavlja pet
kašika šećera. Kada je puding skuvan, skloniti ga sa vatre, sipati rum,
promešati i preliti preko voća.
6. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Ja sam ga pekla 40 minuta, ali pošto je
svaki šporet drugačiji, probati testo čačkalicom. Pečeni kolač izvaditi
i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
7. Kada se kolač ohladio, skinuti obruč, staviti ga u frižider na jedan sat, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар