Čokoladna kokos torta

Za korice:

  • 18 belanaca
  • 18 kašika šećera
  • 24 kašika iseckanih lešnika (oraha ili badema)
  • 6 kašika brašna
  • 3 kesice praška za pecivo
  • 3 kesice vanilin šećera

Za fil:

  • 18 žumanaca
  • 1,3 l mleka
  • 20 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 500 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 160 g rastopljene, crne, čokolade za kuvanje
  • 160 g kokosa
  • 300 g mlevene plazme

I još:

  • 180 g šlag krema
  • 80 g šlag pene
  • 480 ml gazirane (hladne) vode
  • 80 g crne čokolade za kuvanje
  • 40 g maslaca
  • 3 kašike ulja

Priprema:

1. Korice: Za jednu koricu je potrebno - 6 belanaca, 6 kašika šećera, 8 kašika iseckanih lešnika, 2 kašike brašna, 1 kesica praška za pecivo i 1 kesica vanilin šećera.
2. U vanglicu staviti 6 belanaca i početi sa mućenjem, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanilinog šećera (6 kašika šećera i 1 kesica vanilin šećera)..Kada se dobije čvrsti šne, dodati mešavinu brašna i peciva (2 kašike brašna i 1 kesica praška za pecivo). Špatulom sjediniti smesu. Na kraju ubaciti 8 kašika iseckanih lešnika, koje, takođe, špatulom sjediniti sa ostalim sastojcima.
3. Pleh, vel. 34x24 cm, dobro premazati uljem, pa dno prekriti pek papirom. Sipati umućenu smesu i, kašikom, ravnomerno rasporediti. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Pečene korice izvaditi, odlepiti od papira (ali ostaviti ih na papiru) i prebaciti na, veći pleh. Na isti način ispeći još dve korice i staviti ih jednu preko druge.
4. Fil : Od 1,3 l mleka odvojiti 1/2 l, a ostatak staviti, u veću posudu, da provri. Žumanca staviti u veću vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti, da postanu bela. Dodati brašno i, mućenjem, sjediniti. Sipati 1/2 l, odvojenog, mleka i razrediti smesu.
5. Kada mleko provri sipati ga, polako, u mešavinu sa žumancima, neprestano mešajući kašikom. Smesu vratiti u posudu, u kojoj se kuvalo mleko, vratiti na šporet i, uz neprestano mešanje žicom za mućenje, skuvati krem. Krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
6. Maslac umutiti penasto, sa šećerom u prahu. Umućeni maslac staviti u, ohlađeni, krem (iz 2-3 puta) i penasto umutiti. Dobijeni fil podeliti na tri, jednaka, dela. U prvi deo dodati 160 g rastopljene čokolade (čokoladu rastopiti na vodenoj pari i ohladiti je). U drugi deo dodati kokos, i u treći deo dodati mlevenu plazmu. Mikserom, dobro, sjediniti dodate sastojke, da se dobije kremasti krem.
7. Na plato za tortu staviti prvu koricu i preko staviti fil sa mlevenom plazmom.
8. Preklopiti drugom koricom i premazati filom sa kokosom.
9. Preklopiti trećom koricom i premazati čokoladnim filom. Svaka korica koja se stavi, prethodna se rukom, blago, pritisne, da se zalepi za fil.
10. Dekoracija: Šlag krem i šlag penu staviti u, odgovarajuću, posudu, dodati gaziranu, hladnu, vodu i umutiti. Dobijenim šlagom premazati celu tortu i ostaviti je u frižider, dok se rastopi čokolada, za ukrašavanje. Čokoladu, maslac u ulje staviti, na tihu temperaturu, da se čokolada i maslac rastope. Sjediniti, kašikom, dobro sastojke i skloniti da se smesa prohladi. Čokoladom išarati tortu, po želji.
11. Tortu staviti u frižider, preko noći. Narednog dana iseći je i poslužiti.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови