Čokoladna kokos torta
Za korice:
- 18 belanaca
 - 18 kašika šećera
 - 24 kašika iseckanih lešnika (oraha ili badema)
 - 6 kašika brašna
 - 3 kesice praška za pecivo
 - 3 kesice vanilin šećera
 
Za fil:
- 18 žumanaca
 - 1,3 l mleka
 - 20 kašika šećera
 - 12 kašika brašna
 - 500 g maslaca
 - 250 g šećera u prahu
 - 160 g rastopljene, crne, čokolade za kuvanje
 - 160 g kokosa
 - 300 g mlevene plazme
 
I još:
- 180 g šlag krema
 - 80 g šlag pene
 - 480 ml gazirane (hladne) vode
 - 80 g crne čokolade za kuvanje
 - 40 g maslaca
 - 3 kašike ulja
 
Priprema:
      1. Korice: Za jednu koricu je 
potrebno - 6 belanaca, 6 kašika šećera, 8 kašika iseckanih lešnika, 2 
kašike brašna, 1 kesica praška za pecivo i 1 kesica vanilin šećera.
     
    
      2. U vanglicu staviti 6 belanaca i 
početi sa mućenjem, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanilinog 
šećera (6 kašika šećera i 1 kesica vanilin šećera)..Kada se dobije 
čvrsti šne, dodati mešavinu brašna i peciva (2 kašike brašna i 1 kesica 
praška za pecivo). Špatulom sjediniti smesu. Na kraju ubaciti 8 kašika 
iseckanih lešnika, koje, takođe, špatulom sjediniti sa ostalim 
sastojcima.
     
    
      3. Pleh, vel. 34x24 cm, dobro 
premazati uljem, pa dno prekriti pek papirom. Sipati umućenu smesu i, 
kašikom, ravnomerno rasporediti. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Pečene korice izvaditi, odlepiti od 
papira (ali ostaviti ih na papiru) i prebaciti na, veći pleh. Na isti 
način ispeći još dve korice i staviti ih jednu preko druge.
     
    
      4. Fil : Od 1,3 l mleka odvojiti 1/2
 l, a ostatak staviti, u veću posudu, da provri. Žumanca staviti u veću 
vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti, da postanu bela. 
Dodati brašno i, mućenjem, sjediniti. Sipati 1/2 l, odvojenog, mleka i 
razrediti smesu.
     
    
      5. Kada mleko provri sipati ga, 
polako, u mešavinu sa žumancima, neprestano mešajući kašikom. Smesu 
vratiti u posudu, u kojoj se kuvalo mleko, vratiti na šporet i, uz 
neprestano mešanje žicom za mućenje, skuvati krem. Krem prekriti 
providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
     
    
      6. Maslac umutiti penasto, sa 
šećerom u prahu. Umućeni maslac staviti u, ohlađeni, krem (iz 2-3 puta) i
 penasto umutiti. Dobijeni fil podeliti na tri, jednaka, dela. U prvi 
deo dodati 160 g rastopljene čokolade (čokoladu rastopiti na vodenoj 
pari i ohladiti je).
U drugi deo dodati kokos, i u treći deo dodati mlevenu plazmu. Mikserom,
 dobro, sjediniti dodate sastojke, da se dobije kremasti krem.
     
    
      7. Na plato za tortu staviti prvu koricu i preko staviti fil sa mlevenom plazmom.
     
    
      8. Preklopiti drugom koricom i premazati filom sa kokosom.
     
    
      9. Preklopiti trećom koricom i 
premazati čokoladnim filom. Svaka korica koja se stavi, prethodna se 
rukom, blago, pritisne, da se zalepi za fil.
     
    
      10. Dekoracija: Šlag krem i šlag penu
 staviti u, odgovarajuću, posudu, dodati gaziranu, hladnu, vodu i 
umutiti. Dobijenim šlagom premazati celu tortu i ostaviti je u frižider,
 dok se rastopi čokolada, za ukrašavanje. Čokoladu, maslac u ulje 
staviti, na tihu temperaturu, da se čokolada i maslac rastope. 
Sjediniti, kašikom, dobro sastojke i skloniti da se smesa prohladi. 
Čokoladom išarati tortu, po želji. 
     
    
      11. Tortu staviti u frižider, preko noći. Narednog dana iseći je i poslužiti.
     
    



Verice, super torta po mom ukusu, moram je praviti.
ОдговориИзбриши