Kolač sa jabukama, suvim grožđem,...
Potrebno je:
- 700 g jabuka
 - 160 g brašna
 - 160 g pšeničnog griza
 - 160 ml ulja
 - 2 kesice vanilinog šećera
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 100 g iseckanih oraha
 - 200 g suvog grožđa
 
Sirup:
- 400 ml vode
 - 250 g šećera
 - 1 kesica vanil šećera sa ukusom cimeta
 
Ostalo:
- 100 g posne čokolade
 - džem od kajsija
 
Priprema:
      1. U, dublju, vanglicu izrendati 
jabuke, sa korom. Dodati brašno, griz, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i
 vanilin šećer. Dobro promešati. Sipati ulje i promešati, da se ulje 
sjedini sa sastojcima. 
Na kraju dodati iseckane orahe i suvo grožđe. Dobro sjediniti sve 
sastojke.
     
    
      2. Pleh, vel. 30x20cm, dobro 
podmazati uljem. Podmazani pleh posuti brašnom, pa rukama, blago, 
udarati po plehu, da bi se brašno, ravnomerno, rasporedilo po celom 
plehu. Višak brašna istresti.
     
    
      3. Pripremljenu smesu sipati u pleh 
i, kašikom, je ravnomerno rasporediti. Prekriti pleh, kuhinjskom krpom, i
 ostaviti jedan sat, da odstoji.
     
    
      4. Kolač peći, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li
 je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi.
     
    
      5. Sirup: U manju posudu sipati 
vodu, dodati šećer i vanilin šećer sa ukusom cimeta, pa staviti na 
vatru, da provri i da se šećer rastopi. Povremeno promešati. 
Kada sirup provri i šećer se rastopi skloniti ga sa vatre i ostaviti da 
se prohladi, 15-ak minuta.
     
    
      6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i preliti sirupom. Preliveni kolač ostaviti da testo upije sav sirup.
     
    
      7. Zatim kolač premazati džemom od 
kajsija (količina po želji) i preko narendati čokoladu. Ostaviti u 
frižider, najmanje jedan sat, pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар