Kolač sa jabukama, suvim grožđem,...
Potrebno je:
- 700 g jabuka
- 160 g brašna
- 160 g pšeničnog griza
- 160 ml ulja
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g iseckanih oraha
- 200 g suvog grožđa
Sirup:
- 400 ml vode
- 250 g šećera
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom cimeta
Ostalo:
- 100 g posne čokolade
- džem od kajsija
Priprema:
1. U, dublju, vanglicu izrendati
jabuke, sa korom. Dodati brašno, griz, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i
vanilin šećer. Dobro promešati. Sipati ulje i promešati, da se ulje
sjedini sa sastojcima.
Na kraju dodati iseckane orahe i suvo grožđe. Dobro sjediniti sve
sastojke.
2. Pleh, vel. 30x20cm, dobro
podmazati uljem. Podmazani pleh posuti brašnom, pa rukama, blago,
udarati po plehu, da bi se brašno, ravnomerno, rasporedilo po celom
plehu. Višak brašna istresti.
3. Pripremljenu smesu sipati u pleh
i, kašikom, je ravnomerno rasporediti. Prekriti pleh, kuhinjskom krpom, i
ostaviti jedan sat, da odstoji.
4. Kolač peći, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li
je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi.
5. Sirup: U manju posudu sipati
vodu, dodati šećer i vanilin šećer sa ukusom cimeta, pa staviti na
vatru, da provri i da se šećer rastopi. Povremeno promešati.
Kada sirup provri i šećer se rastopi skloniti ga sa vatre i ostaviti da
se prohladi, 15-ak minuta.
6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i preliti sirupom. Preliveni kolač ostaviti da testo upije sav sirup.
7. Zatim kolač premazati džemom od
kajsija (količina po želji) i preko narendati čokoladu. Ostaviti u
frižider, najmanje jedan sat, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар