Salata sa tikvicama
Potrebno je:
- 4 kg mladih tikvica
Marinada:
- 10 kašika soli
- 300 g šećera
- 300 ml ulja
- 370 ml jabukovog sirćeta
- 2 vezice peršuna
- 3 veće glavice belog luka
... i još:
- voda
Priprema:
1. Tikvice oprati (ne ljuštiti) i
iseći na krugove, debljine 1 cm. Svaki krug iseći na četvrtine.
Isečene tikvice staviti u, dublju, posudu i preliti, hladnom, vodom.
Dodati i 10-ak kockica leda. Pritisnuti većom tacnom, poklopiti i
ostaviti da odstoji, 4 sata.
2. Marinada: U, odgovarajuću, posudu
staviti šećer, so, ulje i sirće. Mešati, kašikom, da se šećer i so,
malo rastvore (neće moći u potpunosti da se rastvore, ali to ne reba da
vas brine).
Peršun i, očišćeni, beli luk, sitno, iseckati, pa dodati u marinadu.
Dobro promešati.
3. Tikvice ocediti od vode. Preliti ih, pripremljenom, marinadom, promešati, varjačom, poklopiti i ostaviti, pola sata, da odstoje.
4. Posle proteka datog vremena,
pripremljene, tegle puniti tikvicama. Prilikom punjenja tikvice, malo,
sabijati u teglama. Kada tegle budu napunjene, tikvice pritisnuti,
plastičnim, pritiskivačima, pa ih naliti sokom, od marinade.
Svaku teglu, dobro, zatvoriti metalnim poklopcem.
5. Napunjene tegle poređati u,
dublju, posudu, u kojoj se na dno stavi kuhinjska krpa. Poređane tegle
preliti, tek, mlakom vodom (da voda bude preko poklopca), poklopiti i
staviti na šporet, da se pasterizuju (na srednjoj temperaturi).
6. Kada vrela voda počne da
"struji", da se stvaraju mehurići, isključiti šporet. Posudu sa teglama
ostaviti na, vrelom, šporetu, dok se voda ne ohladi.
7. Izvaditi tegle, obrisati od vode i ostaviti sa ostalom zimnicom.
Odličan recept, volim tikvice, imam ih i probaću
ОдговориИзбришиHvala Gvozdena! Nadam se da će ti se dopasti, kada ih probaš.
ОдговориИзбриши