Voćni kolač sa prelivom
Potrebno je:
- 1 kg jabuka
- 1/2 limuna (sok)
- 380 g šećera
- 180 ml ulja
- 160 g griza
- 260 g brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 300 g višanja (očišćenih)
Preliv:
- 200 ml soka od višanja
- 100 ml vode
- 2 kašike šećera
- 2 kesice vanul šećera sa ukusom ruma
- 2 kašičice gustina
- 2 kašike vode
Priprema:
1. Pleh, vel. 30x20cm dobro
podmazati uljem i posuti brašnom. Rukama, blago, udarati po plehu, da bi
se brašno, ravnomerno, raspodelilo po celom plehu. Ostatak brašna
istresti.
2. Zamrznute višnje staviti u cetku
da se odmrznu i iscede (sok, koji otpuste višnje, sačuvati za preliv).
Višnjama izvaditi koštice.
3. Jabuke očistiti od koštica i
izrendati ih, zajedno sa korom. Izrendane jabuke staviti u dublju
vanglicu, preliti ih sokom od limuna i izmešati. Zatim dodati šećer,
griz i brašno sa pecivom. Dobro sjediniti varjačom. Dodati ulje, pa
DOBRO promešati, da bi se ulje sjedinilo sa ostalim sastojcima.
Dobijenu smesu podeliti na dva, jednaka, dela.
4. U pripremljeni pleh staviti pola
smese sa jabukama, pa kašikom ravnomerno rasporediti, po celom plehu.
Preko rasporediti očišćene i oceđene višnje. Preko višanja rasporediti
ostatak testa, sa jabukama.
5. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati
čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Pri kraju
pečenja, ako je potrebno, kolač prekriti alu folijom, da površina ne bi
izgorela.
6. Ohlađeni kolač iseći na kocke. Pri posluživanju svaku kocku kolača preliti sa voćnim prelivom.
7. Voćni preliv : U šerpicu staviti
200 ml isceđenog soka, od zamrznutih višanja. Doliti 100 ml vode, tako
da ukupna količina tečnosti treba da bude 300 ml.
8. U mešavinu soka i vode dodati
šećer i vanil šećer sa ukusom ruma. Staviti šerpicu na vatru,na srednjoj
temperaturi, mešajući da se šećer rastopi.
9. U šoljicu rastvoriti gustin sa
vodom, pa dodati u provrelu tečnost. Kuvati, uz neprestano mešanje, dok
se preliv, malo, ne zgusne. Skloniti sa vatre i ohladiti.
Коментари
Постави коментар