Voćni kolač sa prelivom
Potrebno je:
- 1 kg jabuka
 - 1/2 limuna (sok)
 - 380 g šećera
 - 180 ml ulja
 - 160 g griza
 - 260 g brašna
 - 2 kesice praška za pecivo
 - 300 g višanja (očišćenih)
 
Preliv:
- 200 ml soka od višanja
 - 100 ml vode
 - 2 kašike šećera
 - 2 kesice vanul šećera sa ukusom ruma
 - 2 kašičice gustina
 - 2 kašike vode
 
Priprema:
      1. Pleh, vel. 30x20cm dobro 
podmazati uljem i posuti brašnom. Rukama, blago, udarati po plehu, da bi
 se brašno, ravnomerno, raspodelilo po celom plehu. Ostatak brašna 
istresti.
     
    
      2. Zamrznute višnje staviti u cetku 
da se odmrznu i iscede (sok, koji otpuste višnje, sačuvati za preliv). 
Višnjama izvaditi koštice.
     
    
      3. Jabuke očistiti od koštica i 
izrendati ih, zajedno sa korom. Izrendane jabuke staviti u dublju 
vanglicu, preliti ih sokom od limuna i izmešati. Zatim dodati šećer, 
griz i brašno sa pecivom. Dobro sjediniti varjačom. Dodati ulje, pa 
DOBRO promešati, da bi se ulje sjedinilo sa ostalim sastojcima. 
Dobijenu smesu podeliti na dva, jednaka, dela.
     
    
      4. U pripremljeni pleh staviti pola 
smese sa jabukama, pa kašikom ravnomerno rasporediti, po celom plehu. 
Preko rasporediti očišćene i oceđene višnje. Preko višanja rasporediti 
ostatak testa, sa jabukama.
     
    
      5. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati 
čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Pri kraju 
pečenja, ako je potrebno, kolač prekriti alu folijom, da površina ne bi 
izgorela.
     
    
      6. Ohlađeni kolač iseći na kocke. Pri posluživanju svaku kocku kolača preliti sa voćnim prelivom.
     
    
      7. Voćni preliv : U šerpicu staviti 
200 ml isceđenog soka, od zamrznutih višanja. Doliti 100 ml vode, tako 
da ukupna količina tečnosti treba da bude 300 ml.
     
    
      8. U mešavinu soka i vode dodati 
šećer i vanil šećer sa ukusom ruma. Staviti šerpicu na vatru,na srednjoj
 temperaturi, mešajući da se šećer rastopi.
     
    
      9. U šoljicu rastvoriti gustin sa 
vodom, pa dodati u provrelu tečnost. Kuvati, uz neprestano mešanje, dok 
se preliv, malo, ne zgusne. Skloniti sa vatre i ohladiti.
     
    



Коментари
Постави коментар