Hleb sa tri vrste brašna
Potrebno je:
- 200 g pšeničnog brašna
- 200 g crnog brašna
- 200 g ražanog brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 50 ml maslinovog ulja
- 350 ml vode
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera. podići kvasac.
U vanglicu staviti pšenično, crno i ražano brašno. Dodati so i maslinovo ulje, pa zamesiti sa, pripremljenim, kvascem.
2. Ne dodavati više brašna, već
testo mesiti nauljenom rukom. Umešeno testo ostaviti u vanglicu
(podmazanu uljem), prekriti providnom folijom i ostaviti da testo
udvostruči, svoju, zapreminu. Naraslo testo premesiti i ostaviti da još,
jedanput, naraste.
3. Uzeti kalup za hleb, vel. 30x12x8cm. Dno kalupa prekriti pek papirom, a stranice premazati uljem.
4. Radnu površinu premazati uljem,
pa izručiti testo. Testo, rukama, izvući u, manji, pravougaonik i zaviti
u rolat. Urolano testo prebaciti u kalup i rukom ga ispretiskati, da se
formira ravna površina. Prekriti testo providnom folijom i ostaviti da
naraste.
5. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Naraslo testo premazati uljem i staviti da se peče.
Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne i
premazati vodom. Hleb izvaditi iz kalupa i umotati u kuhinjsku krpu.
Ostaviti da se hleb prohladi, pa ga poslužiti.
Mora da je jako fin
ОдговориИзбришиVeoma dobar hleb! I, najvažnije, ostaje svež vi še dana... Srdačan pozdrav!!
ОдговориИзбриши