Rol baklavice
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora, za baklavu
Fil:
- 200 g mlevenih lešnika
- 200 g mlevenog, plazma, keksa
- 100 g crne čokolade za kuvanje
Sirup:
- 900 g šećera
- 800 ml vode
Za prelivanje baklave:
- 250 g maslaca (margarina)
Priprema:
1. Meni je u pakovanju kora bilo 18 kora. Za pečenje sam koristila pleh, vel. 30x40cm.
2. Fil: Lešnike staviti u rernu, da
se malo ispeču. Čim lešnici puste svoju, prijatnu, aromu izvaditi ih,
ohladiti i samleti. Čokoladu, takođe, samleti, ali da ne bude u prahu,
već da ostanu sitni komadići čokolade. U dublju posudu staviti mlevenu
plazmu, dodati mlevene lešnike i čokoladu. Promešati, da se svi sastojci
sjedine.
3. Na radnoj površini raširiti jedan list kore i, po ivici (koja je prema vama) rasporediti 2-3 kašike fila.
4. Preklopiti koru, preko fila, i čvrsto umotati u rolatić.
5. Na isti način zaviti sve kore.
Rolatiće poređati u pleh, pa ih, oštrim, nožem iseći na komade (veličinu
baklavica sami odredite).
Maslac (margarin) staviti u manju šerpicu, pa ga na vatri rastopiti.
Vrelim maslacem preliti isečenu baklavu (prvo kašikom preliti baklavice
na krajevima pleha, pa zatim preliti sredinu).
6. Prelivenu baklavu staviti da se
peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada baklava, dobro,
porumeni izvaditi je iz rerne i ostaviti da se ohladi, dok se spremi
sirup.
7. Sirup: Vodu i šećer staviti u,
odgovarajuću, posudu i staviti na vatru, da provri. Povremeno promešati,
da se šećer rastopi. Kada sirup provri, kuvati ga na srednjoj
temperaturi (poklopljeno) deset minuta.
Skuvani sirup skloniti sa vatre i ostaviti 10-ak minuta da se prohladi,
pa preliti pečenu baklavu.
8. Baklavu ostaviti da upije sav
sirup, pa je ostaviti, preko noći, u frižider. Narednog dana je
poslužite i uživajte u njenom, fantastičnom, ukusu!!
Коментари
Постави коментар