Rol baklavice
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora, za baklavu
 
Fil:
- 200 g mlevenih lešnika
 - 200 g mlevenog, plazma, keksa
 - 100 g crne čokolade za kuvanje
 
Sirup:
- 900 g šećera
 - 800 ml vode
 
Za prelivanje baklave:
- 250 g maslaca (margarina)
 
Priprema:
      1. Meni je u pakovanju kora bilo 18 kora. Za pečenje sam koristila pleh, vel. 30x40cm.
     
    
      2. Fil: Lešnike staviti u rernu, da 
se malo ispeču. Čim lešnici puste svoju, prijatnu, aromu izvaditi ih, 
ohladiti i samleti. Čokoladu, takođe, samleti, ali da ne bude u prahu, 
već da ostanu sitni komadići čokolade. U dublju posudu staviti mlevenu 
plazmu, dodati mlevene lešnike i čokoladu. Promešati, da se svi sastojci
 sjedine.
     
    
      3. Na radnoj površini raširiti jedan list kore i, po ivici (koja je prema vama) rasporediti 2-3 kašike fila.
     
    
      4. Preklopiti koru, preko fila, i čvrsto umotati u rolatić.
     
    
      5. Na isti način zaviti sve kore. 
Rolatiće poređati u pleh, pa ih, oštrim, nožem iseći na komade (veličinu
 baklavica sami odredite).
Maslac (margarin) staviti u manju šerpicu, pa ga na vatri rastopiti. 
Vrelim maslacem preliti isečenu baklavu (prvo kašikom preliti baklavice 
na krajevima pleha, pa zatim preliti sredinu).
     
    
      6. Prelivenu baklavu staviti da se 
peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada baklava, dobro, 
porumeni izvaditi je iz rerne i ostaviti da se ohladi, dok se spremi 
sirup.
     
    
      7. Sirup: Vodu i šećer staviti u, 
odgovarajuću, posudu i staviti na vatru, da provri. Povremeno promešati,
 da se šećer rastopi. Kada sirup provri, kuvati ga na srednjoj 
temperaturi (poklopljeno) deset minuta. 
Skuvani sirup skloniti sa vatre i ostaviti 10-ak minuta da se prohladi, 
pa preliti pečenu baklavu.
     
    
      8. Baklavu ostaviti da upije sav 
sirup, pa je ostaviti, preko noći, u frižider. Narednog dana je 
poslužite i uživajte u njenom, fantastičnom, ukusu!!
     
    



Коментари
Постави коментар