Rol baklavice

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora, za baklavu

Fil:

  • 200 g mlevenih lešnika
  • 200 g mlevenog, plazma, keksa
  • 100 g crne čokolade za kuvanje

Sirup:

  • 900 g šećera
  • 800 ml vode

Za prelivanje baklave:

  • 250 g maslaca (margarina)

Priprema:

1. Meni je u pakovanju kora bilo 18 kora. Za pečenje sam koristila pleh, vel. 30x40cm.
2. Fil: Lešnike staviti u rernu, da se malo ispeču. Čim lešnici puste svoju, prijatnu, aromu izvaditi ih, ohladiti i samleti. Čokoladu, takođe, samleti, ali da ne bude u prahu, već da ostanu sitni komadići čokolade. U dublju posudu staviti mlevenu plazmu, dodati mlevene lešnike i čokoladu. Promešati, da se svi sastojci sjedine.
3. Na radnoj površini raširiti jedan list kore i, po ivici (koja je prema vama) rasporediti 2-3 kašike fila.
4. Preklopiti koru, preko fila, i čvrsto umotati u rolatić.
5. Na isti način zaviti sve kore. Rolatiće poređati u pleh, pa ih, oštrim, nožem iseći na komade (veličinu baklavica sami odredite). Maslac (margarin) staviti u manju šerpicu, pa ga na vatri rastopiti. Vrelim maslacem preliti isečenu baklavu (prvo kašikom preliti baklavice na krajevima pleha, pa zatim preliti sredinu).
6. Prelivenu baklavu staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada baklava, dobro, porumeni izvaditi je iz rerne i ostaviti da se ohladi, dok se spremi sirup.
7. Sirup: Vodu i šećer staviti u, odgovarajuću, posudu i staviti na vatru, da provri. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Kada sirup provri, kuvati ga na srednjoj temperaturi (poklopljeno) deset minuta. Skuvani sirup skloniti sa vatre i ostaviti 10-ak minuta da se prohladi, pa preliti pečenu baklavu.
8. Baklavu ostaviti da upije sav sirup, pa je ostaviti, preko noći, u frižider. Narednog dana je poslužite i uživajte u njenom, fantastičnom, ukusu!!

Коментари

Популарни постови