Gulaš iz zemljanog lonca

Potrebno je:

  • 1 kg svinjskog mesa od plećke
  • 2 kašičice biozačina
  • 1 kašičica sveže mlevenog bibera
  • 2 kašičice ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice čilija u prahu
  • 1 kašičica majorana
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 2 kašičice senfa
  • 100 ml ulja

...i još:

  • 2 veće šargarepe
  • 1/2 korena peršuna
  • 1/2 korena paškanata
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 srednja krompira
  • 300 g šampinjona
  • 150 g kukuruza šećerca
  • 200 g graška
  • 1/2 vezice mirođije
  • 1/2 vezice peršuna
  • 4 čena belog luka
  • 1 kesica fanta za gulaš
  • 200 ml belog vina
  • 2 lista lovora

...i:

  • 2 kašičice brašna
  • 100 ml vode

Priprema:

1. Meso iseći na krupne kocke, dodati sve navedene začine (kao i ulje) i dobro promešati. Ostaviti preko noći u frižider. Narednog dana, u dublji zemljani lonac, sipati ulje (dodatno, za prženje, mimo količine date u receptu, sa začinima), pa izručiti meso sa začinima. Polako dinstati, da meso promeni boju.
2. Za to vreme šargarepu, koren peršuna, paškanata, crni i beli luk iseći na kocke (šargarepu iseći na deblje krugove) i dodati u meso.
3. Pečurke, samo, prepoloviti na pola, pa i njih ubaciti u lonac.
4. Dodati krompir, isečen na kocke, grašak i kukuruz, pa  posuti sa sitno iseckanim peršunom i mirođijom.
5. Fant razmutiti u 700 ml vode i preliti preko pripremljene smese u loncu. Sipati i vino. Dobro promešati. Staviti na šporet da provri, a za to vreme uključiti rernu da se zagreje, na 180 stepeni.
6. Kada smesa provri, lonac prekriti folijom (pošto moj poklopac ima rupicu za izlaženje pare, a ovde jelo treba da se kuva u sopstvenom soku) i vezati kanapom.
7. Staviti lonac u zagrejanu rernu, da se krčka 2,5 sata. Zatim izvaditi lonac, skloniti foliju, promešati jelo, pa  ga preliti razmućenim brašnom. Vratiti lonac u rernu, na još 15 minuta. Potom, lonac izvaditi iz rerne i poslužiti gulaš.

Коментари

Популарни постови