Bukovače Oca Gavrila
Potrebno je:
- 300 g bukovača
- 4 (1/2 kg) krompira
- 4 (200 g) šargarepe
- 3-4 (400 g) sveže paprike
- mleveni paradajz (iz flaše)
- voda
- so
- začini po želji
Priprema:
1. Recept sam videla na internetu.
Ovo su osnovne namirnice a vi možete dodavati začine po ukusu.
Krompir iseći na kriške, šargarepu i papriku na krugove, a bukovaču
iskidati na krupnije komade (ja sam je samo prepolovila). Ja sam dodala i
tri, krupna, češnja belog luka, očišćena i rasečena na pola, biozačin,
biber, kurkumu, bosiljak i peršun.
2. Sve satojke staviti u dublju
posudu. Umesto soli koristila sam biozačin, koji pospete po ukusu. Zatim
sam dodala kašičicu mlevenog bibera, kašičicu kurkume, kašičicu sušenog
bosiljka i pola vezice iseckanog peršuna. Sve dobro promešati.
3. Za ovo jelo najbolje je koristiti vatrostalnu posudu ili zemljani sud.
Sve pripremljene namirnice staviti u, dublju, vatrostalnu posudu. Ravnomerno ih rasporediti.
4. Pomešati istu količinu sveže
mlevenog paradajza (iz flaše) i vode. Može se koristiti i pasirani
paradajz. Sa paradajzom preliti povrće u posudi za pečenje. Bitno je da
povrće ogrezne u vodi.
5. Staviti posudu u, prethodno
zagrejanu, rernu na 200 stepeni. Jelo se peče dok ne ispari sva voda, a
na dnu posude ostane gust paradajz, kao sos.
Коментари
Постави коментар