Hleb sa origanom, lanom...
Potrebno je:
- 250 g belog brašna
- 250 g crnog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika smeđeg šećera
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice origana
- 1 kašika lanenog proteinskog brašna
- 360 ml tople vode
Priprema:
1. U vanglicu staviti obe vrste
brašna, promešati, pa dodati šećer, so, origano, laneno proteinsko
brašno (u nedostatku istog dodati mleveni lan) i suvi kvasac. Promešati
varjačom.
2. Uz postepeno dodavanje tople vode
zamesiti testo. Testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
Naraslo testo premesiti, pa još jedanput ostaviti da naraste.
3. Uzeti kalup za hleb, vel. 30x11x
8cm, i celog ga obložiti pek papirom.
Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu. Rukama ga
razvući u oblik pravougaonika, veličine kalupa, u kome će se hleb peći.
Zaviti testo u rolat i prebaciti ga u kalup. Rukom ga pritisnuti i
izravnati površinu. Ostaviti da naraste.
4. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Narasli hleb premazati vrelom vodom i staviti da se peče. Pečeni hleb
(probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi, premazati vodom, prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta da odstoji u kalupu. Zatim ga
izvaditi iz kalupa, skloniti pek papir, a hleb umotati u kuhinjaku krpu i
ostaviti da se ohladi.
5. Ohlađeni hleb iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар