Hleb sa origanom, lanom...
Potrebno je:
- 250 g belog brašna
 - 250 g crnog brašna
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 1 kašika smeđeg šećera
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice origana
 - 1 kašika lanenog proteinskog brašna
 - 360 ml tople vode
 
Priprema:
      1. U vanglicu staviti obe vrste 
brašna, promešati, pa dodati šećer, so, origano, laneno proteinsko 
brašno (u nedostatku istog dodati mleveni lan) i suvi kvasac. Promešati 
varjačom.
     
    
      2. Uz postepeno dodavanje tople vode
 zamesiti testo. Testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
 Naraslo testo premesiti, pa još jedanput ostaviti da naraste.
     
    
      3. Uzeti kalup za hleb, vel. 30x11x 
8cm, i celog ga obložiti pek papirom.
Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu. Rukama ga 
razvući u oblik pravougaonika, veličine kalupa, u kome će se hleb peći. 
Zaviti testo u rolat i prebaciti ga u kalup. Rukom ga pritisnuti i 
izravnati površinu. Ostaviti da naraste.
     
    
      4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. 
Narasli hleb premazati vrelom vodom i staviti  da se peče. Pečeni hleb 
(probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi, premazati vodom, prekriti 
kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta da odstoji u kalupu. Zatim ga 
izvaditi iz kalupa, skloniti pek papir, a hleb umotati u kuhinjaku krpu i
 ostaviti da se ohladi. 
     
    
      5. Ohlađeni hleb iseći i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар