Posna pita sa spanaćem (na vodi)
Testo:
- 400 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 280 ml vode
Fil :
- 300 g očišćenog spanaća
- 400 g praziluka
- 200 g šampinjona
- 50 g pirinča
- 150 ml vode
- 1 kašičica suvi biljni začin
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 50 ml vode
Smesa za premazivanje pite:
- 2 kašičice praška za pecivo sa šafranom
- 50 ml vode
Priprema:
1. Spanać sitno iseckati. Šampinjone
iseckati na kockice. Praziluk iseckati na polukrugove. Pirinač dobro
isprati pod mlazom hladne vode. Staviti ga u manju šerpicu, naliti sa
150 ml vode, skuvati i ostaviti da se strane.
2. Fil: U dublju i širu posudu
sipati 50 ml vode i staviti iseckani praziluk. Staviti na, srednju,
vatru da se dinsta. Kada luk malo omekša ubaciti šampinjone i dinstati
pet minuta. Zatim dodati, iz 2-3 puta, iseckani spanać. Dobro promešati i
dinstati dok ne ispari voda, koju je povrće pustilo. Skloniti sa vatre i
dodati skuvani pirinač, suvi biljni začin, biber, kurkumu i đumbir.
Promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so i
pripremljeni kvasac. Zamesiti, mekše, testo. Zamešeno testo prebaciti
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na pet delova. Od svakog
dela napraviti jufkicu, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti desetak
minuta, da se testo odmori.
4. Uzeti tepsiju, vel. 35cm, i celu
je obložiti pek papirom. Namirnice za pitu su date za veličinu ove
tepsije. Ukoliko želite manju ili veću pitu sami korigujte količinu
namirnica.
5. Uzeti jednu jufkicu, staviti je
na pobrašnjenu podlogu i oklagijom je, što tanje, razviti. Preko
razvijene kore rasporediti deo fila.
6. Sa svoje strane koru saviti u
rolat, do polovine, razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane.
Koru, zatim, saviti u oblik puža i staviti na sredinu tepsije. Nastaviti
sa razvijanjem i filovanjem kora i ređati ih u krug, oko postavljene
kore. Poređane kore premazati mešavinom praška za pecivo sa šafranom i
vodom (pecivo staviti u manju šoljicu, preliti vodom i kašičicom
rastvoriti).
7. Pitu staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Pečenu pitu izvaditi,
premazati vrelom vodom i prekriti kuhinjskom krpom, da se prohladi i
omekša.
8. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар