Posna pita sa spanaćem (na vodi)
Testo:
- 400 g brašna
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 - 280 ml vode
 
Fil :
- 300 g očišćenog spanaća
 - 400 g praziluka
 - 200 g šampinjona
 - 50 g pirinča
 - 150 ml vode
 - 1 kašičica suvi biljni začin
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera
 - 1 kašičica kurkume
 - 1 kašičica đumbira u prahu
 - 50 ml vode
 
Smesa za premazivanje pite:
- 2 kašičice praška za pecivo sa šafranom
 - 50 ml vode
 
Priprema:
      1. Spanać sitno iseckati. Šampinjone
 iseckati na kockice. Praziluk iseckati na polukrugove. Pirinač dobro 
isprati pod mlazom hladne vode. Staviti ga u manju šerpicu, naliti sa 
150 ml vode, skuvati i ostaviti da se strane.
     
    
      2. Fil: U dublju i širu posudu 
sipati 50 ml vode i staviti iseckani praziluk. Staviti na, srednju, 
vatru da se dinsta. Kada luk malo omekša ubaciti šampinjone i dinstati 
pet minuta. Zatim dodati, iz 2-3 puta, iseckani spanać. Dobro promešati i
 dinstati dok ne ispari voda, koju je povrće pustilo. Skloniti sa vatre i
 dodati skuvani pirinač, suvi biljni začin, biber, kurkumu i đumbir. 
Promešati i ostaviti da se ohladi. 
     
    
      3. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
 šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti, mekše, testo. Zamešeno testo prebaciti 
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na pet delova. Od svakog 
dela napraviti jufkicu, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti desetak 
minuta, da se testo odmori.
     
    
      4. Uzeti tepsiju, vel. 35cm, i celu 
je obložiti pek papirom. Namirnice za pitu su date za veličinu ove 
tepsije. Ukoliko želite manju ili veću pitu sami korigujte količinu 
namirnica.
     
    
      5. Uzeti jednu jufkicu, staviti je 
na pobrašnjenu podlogu i oklagijom je, što tanje, razviti. Preko 
razvijene kore rasporediti deo fila.
     
    
      6. Sa svoje strane koru saviti u 
rolat, do polovine, razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane. 
Koru, zatim, saviti u oblik puža i staviti na sredinu tepsije. Nastaviti
 sa razvijanjem i filovanjem kora i ređati ih u krug, oko postavljene 
kore. Poređane kore premazati mešavinom praška za pecivo sa šafranom i 
vodom (pecivo staviti u manju šoljicu, preliti vodom i kašičicom 
rastvoriti).
     
    
      7. Pitu staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Pečenu pitu izvaditi, 
premazati vrelom vodom i prekriti kuhinjskom krpom, da se prohladi i 
omekša.
     
    
      8. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар