Punjena posna paprika (na vodi)
Potrebno je:
- 10 suvih paprika
- 10 svežih babura
- 100 g crvene soje u ljuspicama
- 100 g svežeg celera
- 200 g šargarepe
- 1 srednji koren paškanata
- 1 srednji koren peršuna
- 2 struka praziluka
- 4 češnja belog luka
- 150 g pirinča
- 100 g mlevenih oraha
- 300 ml pasiranog paradajza
- 3 kašičice suvi biljni začin
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašika aleve paprike.
... i još:
- 200 ml pasiranog paradajza
- voda
Priprema:
1. Suve paprike i soju preliti
toplom vodom (odvojeno) i ostaviti, da paprike omekšaju, a soja da
nabubri. Babure očistiti od drški i semenki.
Celer, šargarepu, paškanat, peršun, praziluk i beli luk sitno iseckati.
Pirinač dobro isprati, pod mlazom hladne vode.
2. U dublju posudu staviti svo
iseckano povrće. Dodati, dobro, isceđenu soju i mlevene orahe.
Promešati. Preliti sa pasiranim paradajzom i posuti sa biozačinom,
biberom, kurkumom i alevom paprikom. Dodati pirinač i, dobro, promešati.
3. Suve paprike ocediti od vode. Sa
pripremljenim filom napuniti suve paprike i babure. Otvor na svakoj
paprici posuti sa brašnom (tako fil neće ispasti prilikom kuvanja).
Napunjene paprike poređati u, odgovarajuću, posudu, koja ide u rernu
(trebalo bi da paprike budu u jednom redu).
4. Poređane paprike preliti sa
pasiranim paradajzom i toplom vodom, da paprike budu pod vodom. Preko
staviti veću tacnu, da se paprike ne podignu, tokom kuvanja. Paprike
krčkati, u polupokrivenoj posudi, na tihoj temperaturi, dok ne ostane
samo jedna trećina tečnosti.
5. Tada posudu sa paprikama
(skloniti tacnu sa kojom su bile pritisnute) staviti u, prethodno
zagrejanu, rernu na 190 stepeni, da se paprike zapeču.
6. Veoma su ukusne, kako tople, tako i hladne. Napravite i uveriće te se. Prijatno!
Коментари
Постави коментар