Rol pizza
Ludo testo:
- 250 ml mleka
- 250 ml jogurta
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kockica kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 800 g brašna
Fil za pizzu:
- 300 g šunke
- 300 g kačkavalja (edamer)
- 100 g maslinki
- 100 g šampinjona
- 3 kisela krastavčića
- kečap
- origano
Za premazivanje rolata:
- 1 žumance
- 3 kašike mleka
- miks semenki
- maslac
Priprema:
1. Ludo testo: Stvarno, ovo, testo
opravdava svoj naziv!! Za sve je: za mekike, kiflice, pogače,
štrudle,..., ama sve što vam padne na pamet možete, od njega, da
napravite.
I što je jako bitno, može u frižideru da stoji tri dana, i da ga
koristite po potrebi.
2. A sada, kako se priprema: U
toplom mleku, sa kašikom šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati jaje, so, jogurt, ulje, prašak za
pecivo i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo. Testo treba da ostane
mekano, ali da se ne lepi za ruke, tako da ga doradite, uz dodavanje
vrlo malo brašna. Vanglicu (voditi računa da vanglica bude šira i
dublja, jer će testo dosta narasti) nauljiti i u nju staviti umešeno
testo. Nauljiti testo po površini, uvući u plastičnu kesu (čiju
unutrašnjost, takođe, nauljimo) i ostaviti u frižider, da prenoći.
Narednog dana, od testa, možete praviti šta poželite...
3. Rol pizza: Za rol pizzu odvojiti
od, pripremljenog, testa 700 g i ostaviti ga, pola sata, na sobnoj
temperaturi. Zatim ga razviti u veći pravougaonik, da testo bude tanko
razvijeno.
4. Razvijeno testo premazati kečapom
(količina po ukusu), pa poređati, tanko, isečenu šunku. Preko staviti
iseckane maslinke, kisele krastavčiće i šampinjone (isečene na
listiće). Posuti origanom, po ukusu. Na kraju, obilno, izrendati
kačkavalj. Stranice testa, po 1cm saviti ka unutra (da ne iscuri fil) i
testo, sa sastojcima, uviti u rolat. Rolat prebaciti u pleh, preko pek
papira. Premazati ga mešavinom žumanceta i mleka i posuti semenkama. Još
jedanput premazati preko semenki, da ne bi otpale posle pečenja. Preko,
sredine, rolata staviti, na nekoliko mesta, iseckani maslac. Ostaviti
da odmori, 10-ak minuta, dok se rerna ne zagreje na 180 stepeni.
5. Staviti rol pizzu da se peče.
Kada testo porumeni izvaditi ga iz rerne (probati čačkalicom da li je pečeno), prekriti kuhinjskom krpom i
ostaviti da se, malo, prohladi.
6. Zatim ga iseći na šire parčiće i poslužiti.
Verujte - fantastično je!!
Коментари
Постави коментар