Sočan kolač sa suvim voćem
Testo:
- 400 g jabuka
- 100 g smeđeg šećera
- 120 g kukuruznog griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/3 kašičice cimeta
- 120 ml soka od pomorandže
- 100 g brašna
- 150 g sušenih brusnica
- 100 g suvog grožđa
Sirup:
- 150 g smeđeg šećera
- 200 ml vode
Priprema:
1. Brusnice i suvo grožđe preliti sa toplom vodom i ostaviti na stranu. Jabuke krupno izrendati, sa korom.
2. Uzeti pleh, vel. 30x20cm i celog
ga obložiti pek papirom.
Izrendane jabuke staviti u dublju vanglicu. Dodati šećer, griz i
mešavinu brašna, peciva i cimeta. Promešati. Sipati sok od pomorandže i
dobro sjediniti sastojke.
3. Zatim dodati, proceđene, brusnice
i suvo grožđe. Promešati.
Napravljeno testo, kašikom, ravnomerno rasporediti u, pripremljeni,
pleh. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
4. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
5. Sirup: U, dublju, šerpicu staviti
šećer i vodu, pa staviti da provri. Sirup kuvati, od momenta ključanja,
pet minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
6. Prohlađeni kolač prevrnuti na
odgovarajuću tacnu i, pažljivo, skloniti pek papir. Kolač ponovo vratiti
u pleh i iseći ga na kocke.
7. Topao kolač preliti prohlađenim
sirupom, prekriti alu folijom i ostaviti da se ohladi, na sobnoj
temperaturi. Zatim ga ostaviti (prekriven folijom) u frižider.
Pre posluženja kolač bi trebalo, najmanje, 2-3 sata da odstoji u
frižideru.
Коментари
Постави коментар