Svadbarski kupus
Potrebno je:
- 2 kg kiselog kupusa
- 1/2 kg svinjskog mesa od plećke
- 1/2 kg junećeg mesa od buta
- 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
- 1/2 kg suve, mesnate, slanine
- 1 veća glavica crnog luka
- 4 veća češnja belog luka
- 1 puna kašika masti
- 1 kašika aleve paprike
- biber u zrnu
- lovorov list
- voda
Priprema:
1. Svadbarski kupus je poželjno
kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se
kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.
2. U manju posudu staviti mast da se
rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se
proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.
3. Kiseli kupus iseći na krupne
komade.
Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list
kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka
sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i
lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i
završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.
4. Složeni kupus naliti toplom
vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti
da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri.
Kuvati četiri sata.
5. Ovaj specijalitet poslužiti sa projom.
Ja nisam solila jelo, jer mi je kupus bio slan, kao i suvo meso. Ako je potrebno jelo posoliti, biljnim začinom, po ukusu.
Коментари
Постави коментар