Burek sa sirom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tanjih kora
  • 150 ml gazirane vode
  • 200 g masti
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 g sitnog sira
  • 200 g milerama
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. Sitan sir i mileram staviti u dublju posudu, dodati kašičicu soli i, viljuškom, sjediniti. Mast i gaziranu vodu staviti u manju šerpicu, pa staviti na vatru, da se mast rastopi, skloniti, dodati prašak za pecivo i promešati. Šerpicu sa mašću držati u dubljoj posudi sa toplom vodom, da se mast ne bi stegla.
2. Uzeti dublju tepsiju, vel. 28cm i premazati je sa pripremljenom masnoćom. Uzeti četiri kore, pa ih rasporediti na sve četiri strane tepsije (obložiti celu tepsiju), ali da krajevi kora budu izvan tepsije, da vise preko nje. Postavljene kore dobro poprskati masnoćom. Ostatak kora podeliti u tri grupe od po tri kore.
3. Preko postavljenih kora poređati prve tri, odvojene, kore nabirajući ih, jednu pored druge. Obilno poprskati masnoćom, pa staviti trećinu fila. Zatim idu još tri kore - masnoća - fil. Završavamo sa zadnje tri kore, koje, takođe, treba popskati dobro sa masnoćom i preko staviti zadnji deo fila.
4. Sada kore koje su visile preko tepsije treba vratiti da prekriju fil. Prvo se vraća leva i desna strana kora i svaku koru, obilno, poprskati masnoćom. Zatim idu i ostale dve, suprotne strane kora, koje, takođe, treba poprskati masnoćom.
5. Burek staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada dobro porumeni izvaditi je, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da odstoji.
6. Zatim burek preokrenuti, na odgovarajuću tacnu, iseći i poslužiti.

Možda će biti polemike da burek može biti samo sa mesom, pa da bih to preduhitrila, da odmah kažem, da različiti krajevi, nose i različite nazive. U mom kraju, odakle potičem, pa i sada gde živim ima burek sa mesom, burek sa sirom, burek sa spanaćem, prazan burek... Tako da ne bih želela da odgovaram na pitanja, u vezi naziva, ukoliko ih bude bilo...

Коментари

Популарни постови