Burek sa sirom
Potrebno je:
- 1/2 kg tanjih kora
- 150 ml gazirane vode
- 200 g masti
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g sitnog sira
- 200 g milerama
- 1 kašičica soli
Priprema:
1. Sitan sir i mileram staviti u
dublju posudu, dodati kašičicu soli i, viljuškom, sjediniti.
Mast i gaziranu vodu staviti u manju šerpicu, pa staviti na vatru, da se
mast rastopi, skloniti, dodati prašak za pecivo i promešati. Šerpicu sa
mašću držati u dubljoj posudi sa toplom vodom, da se mast ne bi stegla.
2. Uzeti dublju tepsiju, vel. 28cm i
premazati je sa pripremljenom masnoćom. Uzeti četiri kore, pa ih
rasporediti na sve četiri strane tepsije (obložiti celu tepsiju), ali da
krajevi kora budu izvan tepsije, da vise preko nje. Postavljene kore
dobro poprskati masnoćom. Ostatak kora podeliti u tri grupe od po tri
kore.
3. Preko postavljenih kora poređati
prve tri, odvojene, kore nabirajući ih, jednu pored druge. Obilno
poprskati masnoćom, pa staviti trećinu fila. Zatim idu još tri kore -
masnoća - fil. Završavamo sa zadnje tri kore, koje, takođe, treba
popskati dobro sa masnoćom i preko staviti zadnji deo fila.
4. Sada kore koje su visile preko
tepsije treba vratiti da prekriju fil. Prvo se vraća leva i desna strana
kora i svaku koru, obilno, poprskati masnoćom. Zatim idu i ostale dve,
suprotne strane kora, koje, takođe, treba poprskati masnoćom.
5. Burek staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada dobro porumeni izvaditi
je, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da odstoji.
6. Zatim burek preokrenuti, na odgovarajuću tacnu, iseći i poslužiti.
Možda će biti polemike da burek može biti samo sa mesom, pa da
bih to preduhitrila, da odmah kažem, da različiti krajevi, nose i
različite nazive. U mom kraju, odakle potičem, pa i sada gde živim ima
burek sa mesom, burek sa sirom, burek sa spanaćem, prazan burek...
Tako da ne bih želela da odgovaram na pitanja, u vezi naziva, ukoliko ih
bude bilo...
Коментари
Постави коментар