Piletina sa karamelizovanim lukom
Potrebno je:
- 700 g belog, pilećeg, mesa (otkošćenog)
- 2 kašike šećera
- 70 g maslaca/margarina
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 kašičice vorčester sosa
- 1 kašika soja sosa
- 200 ml pileće supe (od kockice)
- 3 kašičice gustina
- 1/2 limuna (sok)
- suvi biljni začin
- biber
- gustin
- ulje
Priprema:
1. Belo, pileće, meso iseći na
kockice, srednje veličine. Meso začiniti mlevenim biberom i suvim
biljnim začinom, po ukusu. Posuti ga gustinom i promešati, da svako
parče bude obavijeno gustinom.
U, odgovarajuću, posudu sipati ulje, zagrejati ga i staviti meso da se
prži. Meso, kada porumeni, izvaditi u tanjir i držati na toplom (na
šporetu).
2.- 200 ml vode staviti na vatru i
kada provri ubaciti kockicu, pileće, supe. Kada se kockica rastopi,
skloniti na stranu.
Šećer staviti u dublju, širu posudu i, na tihoj vatri staviti da se
karamelizuje (pazite, šećer ne sme da potamni, jer će gorčiti. Treba da
dobije lepu, svetlo braon boju). U karamelizovani šećer ubaciti maslac i
pola količine supe (drugu polovinu ohladiti). Mešati da se šećer
rastopi. Zatim dodati luk, isečen na režnjeve. Luk dinstati 3-4 minuta.
3. Zatim dodati vorčester sos, soja
sos i sok od pola limuna. Promešati. U ostatak, ohlađene, supe
rastvoriti gustin i sipati u sos. Promešati i dodati biber i biozačin,
po ukusu. Ubaciti prženu piletinu i krčkati da se sos zgusne (ako želite
ređi sos doliti još malo vode).
4. Poslužiti uz pirinač ili krompir pire. Prijatno!
Коментари
Постави коментар