Pogača sa maslacem
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 80 g rastopljenog maslaca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 260 ml mleka
Za premazivanje pogače:
- 1 belance
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, šećer i suvi kvasac. Promešati, pa dodati jaje, žumance,
rastopljeni maslac i, toplo, mleko. Zamesiti testo (ako treba dodati još
malo brašna, da se dobije testo koje se ne lepi za ruke).
2. Zamešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i mesiti ga, oko 2-3 minuta, pa ga oblikovati kao loptu.
Uzeti tepsiju vel. 26cm. Dno tepsije prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem.
3. U pripremljenu tepsiju staviti
zamešeno testo i rukama ga rastanjiti, u veličini tepsije. Prekriti ga
kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
4. Rernu uključiti da se zagreje na
180 stepeni. Naraslo testo premazati umućenim belancetom, izbockati
čačkalicom, do dna (da se ne bi korica podigla, prilikom pečenja) i
staviti da se peče.
5. Pečenu pogaču izvaditi iz
tepsije, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu
pogaču izlomiti (nikako je ne seći nožem) i poslužiti, uz sir, pršutu,
papriku, čvarke...
Коментари
Постави коментар