Pogača sa maslacem
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
 - 2 kašičice soli
 - 1 kašika šećera
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 80 g rastopljenog maslaca
 - 1 jaje
 - 1 žumance
 - 260 ml mleka
 
Za premazivanje pogače:
- 1 belance
 
Priprema:
      1. U vanglicu staviti brašno, dodati
 so, šećer i suvi kvasac. Promešati, pa dodati jaje, žumance, 
rastopljeni maslac i, toplo, mleko. Zamesiti testo (ako treba dodati još
 malo brašna, da se dobije testo koje se ne lepi za ruke).
     
    
      2. Zamešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i mesiti ga, oko 2-3 minuta, pa ga oblikovati kao loptu.
Uzeti tepsiju vel. 26cm. Dno tepsije prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. 
     
    
      3. U pripremljenu tepsiju staviti 
zamešeno testo i rukama ga rastanjiti, u veličini tepsije. Prekriti ga 
kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
     
    
      4. Rernu uključiti da se zagreje na 
180 stepeni. Naraslo testo premazati umućenim belancetom, izbockati 
čačkalicom, do dna (da se ne bi korica podigla, prilikom pečenja) i 
staviti da se peče.
     
    
      5. Pečenu pogaču izvaditi iz 
tepsije, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu 
pogaču izlomiti (nikako je ne seći nožem) i poslužiti, uz sir, pršutu, 
papriku, čvarke...
     
    



Коментари
Постави коментар