Slavski kolač, za Svetog Jovana
Testo:
- 700 g brašna
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 60 ml ulja
- 2 jajeta
- 1 belance
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kockica kvasca
Za premazivanje korica:
- 100 g maslaca (zamrznutog)
Za premazivanje slavskog kolača:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- 1 kašičica ulja
Za ukrase:
- 200 g brašna
- 100 g gustina
- 50 g soli
- voda
Priprema:
1. Ukrasi: Ukrase možete napraviti i
po nekoliko dana ranije (kada imate vremena) i staviti ih u zamrzivač.
Kada ih napravite staviti ih na ravnu podlogu, da se ne dodiruju i
prekriti (dobro) providnom, samolepljivom, folijom. Kada vam budu
potrebni izvaditi ih iz zamrzivača, skloniti foliju i ostaviti na sobnoj
temperaturi, da se odmrznu.
Kako se prave? U manju posudu staviti brašno, gustin i so. Dodavati
hladnu vodu i zamesiti testo, da se ne lepi za ruke (mesiti ga malo
duže). Zatim otkidati komadiće testa, razvući oklagijom i praviti
ukrase, po vašoj želji.
2. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so,
ulje, jogurt, jaja, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i
ostaviti da uskisne.
Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na
dva dela, ali tako da jedan deo bude veći, a jedan manji (2/3 + 1/3
testa).
3. Uzeti veći deo testa i podeliti
ga na četiri dela. Svaki deo razviti u veličini, manje, tacne. Staviti
jedan deo, na sredinu radne površine, preko narendati deo, zamrznutog,
maslaca, preklopiti drugom koriciom - narendati maslac - preklopiti
trećom koricom, takođe, narendati maslac i, na kraju, preklopiti
četvrtom koricom (preko nje ne ide maslac).
4. Razviti što dužu koru,
pravougaonog oblika, premazati maslacem i, čvrsto, uviti u rolat.
Uvijeni rolat prebaciti u dublju posudu za pečenje (vel. 28cm), preko
pek papira. Kuhinjskim makazama testo zaseći, na svaka 3cm, ali ne do
dna.
5. Manji deo testa podeliti na
četiri dela. Od tri dela razviti manje krugove, premazivati ih maslacem i
ređati jedan na drugi (treći deo ne premazivati). Četvrti deo testa
razviti tanko i iseći na trake, 1cm širine. Trake postaviti na,
formirani, krug testa i napraviti mrežicu, preko kruga.
6. Krajeve traka, koji su ostali, saviti ispod kruga, od testa, i prebaciti ga u sredinu posude.
7. Ostaviti da testo naraste.
Narasli slavski kolač premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Preko
rasporediti, napravljene, ukrase.
8. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Posle 10-ak minuta testo prekriti alu
folijom i nastaviti sa pečenjem. Pri kraju pečenja, 10 -ak minuta,
skloniti foliju i vratiti da se površina zarumeni.
9. Pečeni slavski kolač izvaditi
(probati čačkalicom da li je pečen), prekriti kuhinjskom krpom i
ostaviti da se prohldi. Prohlađeni kolač izvaditi iz posude, u kojoj se
pekao, umotati u veću kuhinjsku krpu i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
Zatim ga prebaciti na tacnu i premazati maslinovim uljem (zbog sjaja).
Коментари
Постави коментар