Slavski kolač, za Svetog Jovana
Testo:
- 700 g brašna
 - 200 ml mleka
 - 100 ml jogurta
 - 60 ml ulja
 - 2 jajeta
 - 1 belance
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kockica kvasca
 
Za premazivanje korica:
- 100 g maslaca (zamrznutog)
 
Za premazivanje slavskog kolača:
- 1 žumance
 - 1 kašika mleka
 - 1 kašičica ulja
 
Za ukrase:
- 200 g brašna
 - 100 g gustina
 - 50 g soli
 - voda
 
Priprema:
      1. Ukrasi: Ukrase možete napraviti i
 po nekoliko dana ranije (kada imate vremena) i staviti ih u zamrzivač. 
Kada ih napravite staviti ih na ravnu podlogu, da se ne dodiruju i 
prekriti (dobro) providnom, samolepljivom, folijom. Kada vam budu 
potrebni izvaditi ih iz zamrzivača, skloniti foliju i ostaviti na sobnoj
 temperaturi, da se odmrznu.
Kako se prave? U manju posudu staviti brašno, gustin i so. Dodavati 
hladnu vodu i zamesiti testo, da se ne lepi za ruke (mesiti ga malo 
duže). Zatim otkidati komadiće testa, razvući oklagijom i praviti 
ukrase, po vašoj želji.
     
    
      2. Testo: U toplom mleku, sa 
dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, 
ulje, jogurt, jaja, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i 
ostaviti da uskisne. 
Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na 
dva dela, ali tako da jedan deo bude veći, a jedan manji (2/3 + 1/3 
testa).
     
    
      3. Uzeti veći deo testa i podeliti 
ga na četiri dela. Svaki deo razviti u veličini, manje, tacne. Staviti 
jedan deo, na sredinu radne površine, preko narendati deo, zamrznutog, 
maslaca, preklopiti drugom koriciom - narendati maslac - preklopiti 
trećom koricom, takođe, narendati maslac i, na kraju, preklopiti 
četvrtom koricom (preko nje ne ide maslac).
     
    
      4. Razviti što dužu koru, 
pravougaonog oblika, premazati maslacem i, čvrsto, uviti u rolat. 
Uvijeni rolat prebaciti u dublju posudu za pečenje (vel. 28cm), preko 
pek papira. Kuhinjskim makazama testo zaseći, na svaka 3cm, ali ne do 
dna.
     
    
      5. Manji deo testa podeliti na 
četiri dela. Od tri dela razviti manje krugove, premazivati ih maslacem i
 ređati jedan na drugi (treći deo ne premazivati). Četvrti deo testa 
razviti tanko i iseći na trake, 1cm širine. Trake postaviti na, 
formirani, krug testa i napraviti mrežicu, preko kruga.
     
    
      6. Krajeve traka, koji su ostali, saviti ispod kruga, od testa, i prebaciti ga u sredinu posude.
     
    
      7. Ostaviti da testo naraste. 
Narasli slavski kolač premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Preko
 rasporediti, napravljene, ukrase.
     
    
      8. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Posle 10-ak minuta testo prekriti alu 
folijom i nastaviti sa pečenjem. Pri kraju pečenja, 10 -ak minuta, 
skloniti foliju i vratiti da se površina zarumeni.
     
    
      9. Pečeni slavski kolač izvaditi 
(probati čačkalicom da li je pečen), prekriti kuhinjskom krpom i 
ostaviti da se prohldi. Prohlađeni kolač izvaditi iz posude, u kojoj se 
pekao, umotati u veću kuhinjsku krpu i ostaviti da se, potpuno, ohladi. 
Zatim ga prebaciti na tacnu i premazati maslinovim uljem (zbog sjaja).
     
    



Коментари
Постави коментар