Svinjski vrat u sosu sa belim vinom
Potrebno je:
- 1 kg svinjskog vrata (otkošćenog)
- 1/2 kesice začina za svinjsko meso (C- Sočno svinjsko meso)
- 400 g šampinjona
- 300 g kačkavalja (gauda)
- 400 ml pavlake za kuvanje
- 1/2 l belog vina
- 1 kg krompira
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mlevenog bibera
- suvi biljni začin
- ulje
- brašno
Priprema:
1. Meso, ako je u komadu, iseći na
deblje šnicle (1cm debljine). Svako parče mesa posuti gotovim začinom za
meso (sa obe strane) i poređati u dublju posudu. Posudu poklopiti i
ostaviti preko noći u frižideru.
2. Narednog dana uzeti veći i dublji
pekač (ili odgovarajuću posudu koja može u rernu, pa je posle
stavljanja sastojaka, dobro, prekriti alu folijom) i sipati malo ulja,
koliko da nije suvo dno pekača.
Krompir očistiti, iseći na četvrtine i posuti biozačinom, po ukusu.
Šampinjone iseći na deblje listiće i, takođe, posuti biozačinom, po
ukusu.
Marinirano meso izvaditi iz frižidera. Podeliti ga na dva dela. Svako
parče, prve polovine, mesa uvaljati u brašno i poređati u pekač. Sa
strane poređati isečeni krompir. Preko mesa rasporediti pola isečenih
šampinjona i preko, krupno, narendati, pola, kačkavalja. Preko krompira
posuti kurkumu i biber.
3. Preko kačkavalja staviti drugu
polovinu mesa, koju prethodno treba uvaljati u brašno. Preko mesa
rasporediti ostatak šampinjona. Na kraju, preko svih sastojaka narendati
ostatak kačkavalja.
4. U dublju posudu sjediniti pavlaku
za kuvanje i belo vino. Dobijenu smesu preliti preko sastojaka u
pekaču. Poklopiti (ili prekriti alu folijom) i staviti u, prethodno
zagrejanu, rernu, na 200 stepeni. Kada tečnost provri, smanjiti na 170
stepeni i peći 1,5 sat.
5. Posle isteka datog vremena
izvaditi pekač iz rerne i, pažljivo, skloniti poklopac (pazite da se ne
izgorite). Meso, krompir i šampinjone rasporediti na oval. Sve preliti
sosom, koji se skupio na dnu pekača.
6. Ovo fantastično, gurmansko, jelo poslužiti uz salatu, po želji.
Коментари
Постави коментар