Kakao kolač sa rumom i višnjama

Potrebno je:

  • 250 g brašna
  • 170 g šećera
  • 3 jajeta
  • 125 ml ulja
  • 125 ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 20 g kakaoa
  • 3 kašike ruma
  • 400 g očišćenih višanja

Priprema:

1. Ovaj, veoma ukusan, kolač sam napravila po receptu Kristine Đorđević, iz grupe Gastro blogeri.
2. Uzeti pleh, vel. 30x20cm (u ovom plehu kolač dođe malo deblji, tako da možete da ga pečete i u plehu 35x20cm). Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Višnje odmrznuti, očistiti od koštica i staviti u cetku, da se ocede.
3. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrsti šam. Žumanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, penasto umutiti. Dodati ulje i mleko, pa sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna i praška za pecivo. Umutiti mikserom. Na kraju dodati, umućena, belanca, iz 2-3 puta. Špatulom ih sjediniti sa ostalim sastojcima.
4. Pola smese, ravnomerno, sipati u pripremljeni pleh. U ostatak testa dodati kakao i rum. Špatulom sjediniti sa ostalim sastojcima. Po žutom testu, kašikom, rasporediti testo sa kakaom (ne mora da bude ravnomerno, da bi se dobila šara - kašikom stavljati gomilice testa jedna do druge). Preko testa rasporediti oceđene višnje.
5. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Ako treba, pri kraju pečenja, kolač prekriti alu folijom. Ispečeni kolač (da li je kolač pečen proverite čačkalicom) izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i poslužiti. Kolač može, po želji, da se pospe i šećerom u prahu (ja nisam, jer moji sinovi više ga vole ovako).

Коментари

Популарни постови