Lisnata pogača

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 belance
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 80 ml ulja
  • 1 kašika sirća

Za premazivanje testa:

  • 150 g zamrznutog maslaca

Za premazivanje pogače:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica ulja

Priprema:

1. Način pravljenja pogače sam videla na internetu.
U vanglicu staviti brašno, suvi kvasac, so i šećer. Promešati. Dodati jaja, belance, ulje i zamesiti sa toplim mlekom. Ako bude potrebno dodati još malo brašna, da se dobije mekano, elastično testo, koje se ne lepi za ruke. Testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i oblikovati ga u, dužu, veknu. Testo iseći na tri veća i tri manja dela. Od svakog dela formirati jufkicu (lopticu testa).
3. Tri veća dela testa razviti u oblik pravougaonika, Staviti jedan deo razvijenog testa - narendati preko njega zamrznuti maslac - preklopiti drugim delom testa - narendati maslac - preklopiti trećim delom testa. Preko trećeg dela ne stavljati maslac.
4. Sa obe strane testo iseći na trake, širine 2cm, ali tako da sredina ostane neisečena.
5. Isečene trake preklapati preko sredine testa, jednu preko druge, formirajući pletenicu.
6. Uzeti dublju šerpu, vel. 26cm. Dno šerpe obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Pletenicu testa saviti kao puž i staviti je na sredinu posude.
7. Sada prelazimo na razvijanje manjih krugova testa. Uzeti prvi deo testa i razviti ga, tanko, u pravougaonik. Preko narendati, zamrznuti, maslac i uviti ga u rolat.
8. Drugu, manju, jufkicu razviti u pravougaonik (ali tako da uža strana bude prema vama, a šira da ide naviše), ne mnogo tanko, i po sredini napraviti razreze, na 2cm rastojanja.
9. Uzeti prvi, rasečeni, deo, pa od sebe ga provlačiti kroz naredni deo i tako do kraja. Na kraju testo, malo, razvući u dužinu.
10. Rolatić, koji je napravljen, od testa premazati uljem, pa preko njega staviti deo koji je provlačen.
11. Ovako napravljeno testo staviti oko pletenice, koja je na sredini posude.
12. Zadnju jufkicu razviti, tanko, u pravougaonik. Preko narendati maslac i uviti u rolat. Rolat iseći na parčiće, širine 2cm i poređati ih uspravno, u krug, prema stranicama posude.
13. Ostaviti testo da, dobro, naraste. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
14. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne (probati čačkalicom da li je pečena), preokrenuti je na veću kuhinjsku krpu, umotati i ostaviti da se prohladi. Zatim je poslužiti.

Коментари

Популарни постови