Pita sa sirom i spanaćem, od gotovih kora
Potrebno je:
- 1/2 kg tanjih kora za pitu
 
Premaz za kore:
- 120 g brašna
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 360 ml mleka
 - 180 ml ulja
 - 1 kašičica soli
 
Fil sa sirom spanaćem:
- 400 g kravljeg sira
 - 200 g kajmaka
 - 700 g spanaća
 - 5 jajeta
 - so (po potrebi)
 
Priprema:
      1. Prvo pripremiti fil. Spanać 
oprati i, vrlo malo, ga blanširati u provreloj vodi (1-2 minuta). 
Izvaditi ga i, odmah, preliti hladnom vodom (tako će sačuvati lepu, 
zelenu, boju). Ostaviti da se ohladi, pa ga, sitno, iseckati.
U odgovarajuću posudu staviti, izmrvljeni, kravlji sir, dodati kajmak, 
pa viljuškom sjediniti. Ubaciti jaja i, takođe viljuškom, dobro 
sjediniti sve sastojke. Na kraju dodati, pripremljeni, spanać i 
promešati. Ja nisam dodavala so, jer i sir i kajmak su bili slani (vi 
dodajte, po potrebi).
     
    
      2. Premaz za kore: U dublju vanglicu
 staviti mleko, ulje i so. Dodati mešavinu brašna i kvasca. Žicom za 
mućenje, dobro, sjediniti (da nema grudvica od brašna).
     
    
      3. Kore podelite tako, da za svaki 
rolat imate po dve kore.
Staviti jednu koru na radnu površinu i premazati je sa 3-4 kašike 
premaza (premaz nanesite kašikom, a premažite, po celoj kori, četkicom 
za premazivanje testa). Preklopiti sa drugom korom, koju, takođe, treba 
premazati. Zatim, preko druge kore naneti deo fila (fil rasporedite da 
imate, podjednako, za sve rolate). Koru umotati u rolat, saviti je u 
oblik puža i staviti na sredinu, prethodno uljem, dobro, podmazane, 
tepsije.  
     
    
      4. Sledeće kore premazivati i 
filovati na opisani način. Ređati ih u krug, oko postavljene kore, koja 
je na sredini tepsije. Ostatak premaza preliti preko poređanih kora. 
Napravljenu pitu prekriti kuhinjskom krpom (pazite da vam se krpa ne 
zalepi za kore) i ostaviti 1 sat, da odstoji.
     
    
      5. Rernu zagrejati na 200 stepeni. 
Staviti pitu da se peče. Pečenu pitu izvaditi, prekriti je kuhinjskom 
krpom i ostaviti 10-ak minuta, da se prohladi. Zatim je iseći i 
poslužiti.
     
    
      6. Na isti način se može napraviti i premaz za slatke pite, samo umesto soli se stavi šećer.
     
    



Коментари
Постави коментар