Pivske bombice sa kokosom i čokoladom
Testo:
- 750 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g kokosa
- 500 ml piva
- 200 ml ulja
Fil:
- 100 g crne, posne, čokolade
- (samlevene ili izrendane)
Sirup:
- 700 g šećera
- 700 ml vode
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 limuna (sok)
Priprema:
1. Ovo je recept Dane Drobnjak, sa
njenog bloga Danina kuhinja. Od kada sam videla recept, znala sam da ću
morati da ga napravim. I evo, kolač je napravljen, ukus je fantastičan!
Dano, hvala ti na receptu!!
2. U, dublju, vanglicu staviti
brašno, prašak za pecivo i kokos. Promešati kašikom. Sipati ulje i pivo,
pa zamesiti testo. Testo mesiti, sve dok se, dobro, ne sjedine svi
sastojci. Posuti sa jednom kašikom brašna (da se ne lepi), premesiti i
prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu (testo je dosta mekano, ali takvo i treba da bude).
3. Testo podeliti na 64 loptica.
Kako da vam loptice testa budu jednake? Prebačeno testo, na radnoj
površini, podeliti na četiri, jednaka, dela (ja sam merila testo). Uzeti
prvu četvrtinu testa, pa je podeliti na pola. Svaku polovinu izdužiti u
valjak i podeliti na po osam delova (znači, dve polovine, 16 delova).
Tako uraditi i sa ostale tri trećine testa i dobiće te iste loptice.
4. U originalnom tekstu recepta
piše, da se svaka loptica uvalja u brašno i stavi u udubljenje spravice
za sečenje, kuvanih, jaja. Blago pritisnuti da se napravi udubljenje,
staviti pola kašičice čokolade, sastaviti ivice i napraviti kuglicu.
Ja sam to, malo, jednostavnije, uradila. Na dlanu ruke sam stavila
kuglicu testa, prstom napravila udubljenje, u sredini loptice, stavila
pola kašičice čokolade, sastavila krajeve testa i, ponovo, napravila
lopticu testa.
5. Formirane bombice testa poređati
u, uljem podmazani, pleh (ja sam ih pekla preko pek papira). Staviti
kolač da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Paziti da
se kolač ne prepeče (kolač peći samo dok se donji deo, blago, zarumeni,
a površina ostane bela), jer neće lepo upiti sirup. Svaki šporet je
individualan, pa ne mogu tačno da kažem vreme pečenja.
6. Dok se kolač peče, pripremiti
sirup. U, odgovarajuću, posudu staviti šećer i venilin šećer. Preliti sa
vodom, pa staviti da provri. Kada provri, na srednjoj temperaturi,
kuvati 10 minuta (u originalnom receptu je 5 minuta, ali ja volim kada
je sirup, malo, gušći). Pri kraju kuvanja dodati, isceđeni, sok od
limuna.
7. Ostaviti sirup da se prohladi
10-ak minuta. Toplim sirupom preliti tople bombice. Nekoliko puta ih
okrenuti, dok stoje u sirupu, da bi podjednako upile sirup.
Ostaviti da se ohlade (najbolje da prenoće u frižideru), pa ih
poslužiti.
Коментари
Постави коментар