Ćufte punjene kačkavaljem u belom sosu
Ćufte:
- 1/2 kg junećeg mlevenog mesa
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 3 srednja čena belog luka
 - 2 jajeta
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 9 kašika brašna
 - 9 kašika ulja
 - 1 srednja šargarepa
 - 2 kašike aleve paprike
 - 1 kašika sveže, iseckanog peršuna
 - 2 kašike prezli
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 2 kašičice suvi biljni začin
 - 100 g kačkavalja
 
Sos:
- 3 kašike brašna
 - 600 ml tople vode
 - 1/2 l gustog jogurta
 - 4 srednja čena belog luka
 - 2 kašičice suvi biljni začin
 - 2 kašike sveže, iseckanog peršuna
 
...i još:
- 100 ml ulja
 - 100 g maslaca
 
Priprema:
1. Crni i beli luk iseckati (u secko) što sitnije. Šargarepu sitno izrendati. Peršun, takođe, sitno iseckati.
     
    
2. U vanglicu staviti mleveno meso. 
Dodati iseckani crni luk, beli luk, peršun, šargarepu, alevu papriku, 
suvi biljni začin, biber, jaja, brašno, pecivo i ulje. Rukom, dobro, 
sjediniti sastojke. Zatim dodati prezle i sjediniti ih, sa ostalim 
sastojcima.
     
    
3. U manju šoljicu sipati ulje. 
Uzeti odgovarajuću posudu, u kojoj će se stavljati ćufte, pa i nju 
nauljiti. Ruke, takođe, dobro nauljiti. 
Kašiku (za supu) provući kroz ulje, zahvatiti smesu sa mesom, staviti na
 dlan ruke i formirati lopticu. Loptice mesa ređati u posudu. Kada su se
 sve ćufte napravile, sada kačkavalj iseći na kockice, koliko ima ćufti.
     
    
4. Uzeti jednu ćuftu na dlan ruke, 
pritisnuti sredinu, staviti kockicu kačkavalja, pa ponovo oblikovati 
ćuftu (u oblik loptice). Dobro zatvoriti sve krajeve, da ne bi kačkavalj
 iscureo, prilikom prženja. Na isti način napuniti sve ćufte.
     
    
5. U tiganj staviti ulje i maslac, 
da se zagreju. Na zagrejanu masnoću (na srednjoj temperaturi) poređati 
ćufte, da se prže. Ćufte okretati, da se ravnomerno isprže, sa svih 
strana. 
Ispržene ćufte vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak 
masnoće.
     
    
6. Sos: U istu masnoću, gde su se 
ćufte pržile staviti brašno. Samo ga malo propržiti, pa ga naliti sa 
vodom. Varjačom dobro izmešati, da nema grudvica, od brašna. Zatim 
ubaciti, sitno, iseckani beli luk, jogurt, peršun i suvi biljni začin. 
Promešati i ostaviti, na tihoj temperaturi, da provri.
     
    
7. Ćufte poređati u odgovarajuću 
posudu i preliti ih sosom. Staviti ih u, prethodno zagrejanu, rernu da 
se zapeku, na 190 stepeni (meni je trebalo pola sata). 
     
    
8. Pečene ćufte poslužiti uz prilog i salatu, po želji. 
Ideju za recept sam videla u časopisu Kuhinja.
     
    
Ideju za recept sam videla u časopisu Kuhinja.



Коментари
Постави коментар