Krompir u bešamel sosu
Potrebno je:
- 4 veća krompira
- 200 g šampinjona
- 1 srednja glavica crnog luka
- 300 g svinjskog mlevenog mesa (od buta)
- 3 veća čena belog luka
- 1/4 kašičice timijana
- 1/2 kašičice sveže, mlevenog bibera
- 100 ml belog vina
- po ukusu suvi biljni začin
Bešamel sos:
- 60 g maslaca
- 3 kašike brašna
- 100 g krupno izrendanog kačkavalja
- 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
- 1/2 l mleka
- suvi biljni začin
... i još:
- 80 ml ulja
Priprema:
1. Krompir očistiti i iseći na krugove, debljine, oko 8mm. Šampinjone iseći na krupnije listiće. Crni i beli luk, sitno, iseckati.
2. U, odgovarajuću, posudu sipati
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati obe vrste,
iseckanog, luka, promešati i, na srednjoj vatri, dinstati, poklopljeno.
Kada luk postane staklast ubaciti mleveno meso i, dobro, ga viljuškom
razdvojiti, da postane mrvičasto.
3. Kada meso promeni boju (ne mora
da se, potpuno, isprži), ubaciti, iseckane, šampinjone. Nastaviti sa
dinstanjem (ako je potrebno sipati, malo, belog vina), dok ne ispari
voda, koju su pečurke pustile.
Na kraju, sipati belo vino i, varjačom, dobro izgrebati dno posude, da
bi se skinuli svi, divni, sastojci, koji su se zalepili, prilikom
prženja mesa.
4. Dodati timijan, biber i suvi biljni začin. Promešati i skloniti na stranu.
5. Bešamel sos: U, dublju, posudu
staviti maslac. Posudu staviti na šporet, da se maslac rastopi. Na
rastopljeni maslac dodati tri, pune, kašike brašna. Promešati, da nema
grudvica, i pržiti brašno, da promeni, malo, boju, uz neprestano
mešanje. Sipati, polako, toplo mleko i, žicom za mućenje, skuvati sos.
6. Dodati kiselu pavlaku, sjediniti, pa ubaciti izrendani kačkavalj. Dobro promešati. Suvi biljni začin staviti po ukusu.
7. U pripremljeni bešamel dodati smesu sa mesom, promešati, pa ubaciti, isečeni, krompir. Dobro promešati.
8. Uzeti, dublju, teflonsku, posudu
(ili neku posudu sa debljim dnom, da jelo ne bi zagorelo) vel. 28cm,
podmazati je uljem, pa izručiti, pripremljenu, smesu. Poravnati kašikom
i, dobro, zatvoriti alu folijom. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanu rernu, na 200 stepeni - 45 minuta.
9. Zatim izvaditi posudu iz rerne, skloniti foliju i vratiti u rernu, da se jelo zapeče.
Poslužiti sa salatom, po želji.
10. Recept, za ovo divno jelo, sam videla na blogu Coolinarica, ali ja sam ga "doterala" po mom ukusu...
Коментари
Постави коментар