Lenja pita sa jabukama

Potrebno je:

  • 280 g brašna
  • 100 g prezli
  • 160 g pšeničnog griza
  • 400 g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g lešnika (oraha ili badema)
  • 1/2 kesice cimeta

Fil:

  • 2 kg nakiselih jabuka

Za prelivanje pite:

  • 250 g margarina

Priprema:

1. Lešnike (orahe ili bademe) staviti u rernu da se, malo, ispeku, zbog jače arome, ohladiti, pa ih samleti. Jabuke (mera je data za neočišćene jabuke) oljuštiti i, na krupno rende, izrendati. Izrendane jabuke podeliti na dva, jednaka, dela.
2. U dubljoj posudi sjediniti brašno, prezle, griz, šećer, prašak za pecivo, mlevene lešnike i cimet. Smesu podeliti na tri, jednaka, dela.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i premazati ga margarinom (dno i stranice). U podmazani pleh, ravnomerno, sipati jednu trećinu suvih sastojaka. Kašikom, blago, utapkati, da se dobije ravna površina. Preko rasporediti polovinu jabuka (jabuke se ne cede). Zatim ide druga trećina suvih sastojaka - ostatak jabuka - zadnja trećina suvih sastojaka.
4. Margarin rastopiti i, kašikom, preliti preko, pripremljene, pite. Pitu staviti da se peče u, prethodno, zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kada površina dobije blago rumenu boju, pitu prekriti alu folijom i nastaviti pečenje.
5. Pečenu pitu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Zatim je iseći na kocke i poslužiti. Pita se može, po ukusu, posuti šećerom u prahu.
6. Ideju za ovaj recept sam videla na sajtu Coolinarika, a spremila sam ga na svoj način, dodavajući neke sastojke, koje moja deca vole.

Коментари

Популарни постови