Piroške - gotove za pola sata
Potrebno je:
- 600 g brašna
 - 200 ml gustog jogurta
 - 200 ml mleka
 - 1/2 kockice svežeg, kvasca
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kašičica soli
 
... i još:
- ulje za prženje
 
Priprema:
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, sodu 
bikarbonu i jogurt. Sipati, pripremljeni, kvasac, i zamesiti testo. Ako 
treba dodati, vrlo malo, brašna, da se testo ne lepi za ruke, a da 
ostane mekano.
     
    
      2. Zamešeno testo prebaciti na, malo
 pobrašnjenu, radnu podlogu. Razviti ga u oblik pravougaonika, debljine 
0,5cm. Radlom za sečenje testa (ili nožem) iseći piroške. Dužinu i 
širinu piroški odredite sami, kako vi želite.
     
    
      3. U širu i dublju posudu sipati 
ulje, visine 1cm (testo uopšte ne upija ulje!) i staviti da se zagreje. 
Piroške pržiti na srednjoj temperaturi, da ne bi, naglo, porumenele, a 
da u sredini se ne isprže.
     
    
      4. Na zagrejano ulje stavljati isečeno testo i pržiti. Kada jedna strana porumeni, okrenuti da se i druga strana isprži.
     
    
      5. Gotove piroške vaditi i stavljati
 na širu tacnu. Nije potrebno da se stavljaju na kuhinjski papir, jer 
testo, uopšte, ne upija masnoću!
     
    
      6. Piroške poslužiti sa sirom, 
kajmakom, jogurtom, čvarcima, ajvarom, barenom paprikom..., ama, možete 
da ih jedete sa čime god želite. Piroške, spremljene na ovaj način, su 
izuzetno mekane i vazdušaste. Jedanput kada ih isprobate, više druge 
recepte nećete koristiti...
     
    



Коментари
Постави коментар