Punjene palačinke u paradajz sosu
Testo za palačinke:
- 3 jajeta
 - 250 g brašna
 - 500 ml mleka
 - 250 ml gazirane vode
 - 2 kašike ulja
 - 1 prstohvat soli
 
Fil:
- 400 g mešanog mlevenog mesa
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 3 čena belog luka
 - 200 g tikvica
 - 200 g šampinjona
 - 200 ml pasiranog paradajza
 - 1 veći paradajz
 - 1 čaša (180 g) kisele pavlake
 - 50 g izrendanog kačkavalja
 - 1/3 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
 - 1 kašičica crvenog bibera
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - ulje
 - sveže začinsko bilje
 
Za preliv:
- 250 ml pavlake za kuvanje
 - 150 g izrendanog kačkavalja
 
Priprema:
      1. Testo za palačinke: U vanglicu 
razbiti jaja i, dobro, ih umutiti. Dodati mleko i ulje, pa mućenjem 
sjediniti. Ubaciti brašno i so. Mikserom dobro umutiti, da ne ostanu 
grudvice od brašna. Na kraju sipati ulje i promešati. Ispržiti 
palačinke, u teflon tiganju vel. 28cm.
     
    
      2. Fil: Crni i beli luk iseckati 
sitno. Ulje staviti da se ugreje, pa dodati iseckani luk. Dinstati 10-ak
 minuta i dodati mleveno meso. Meso dobro izmrviti, viljuškom, da 
postane mrvičasta smesa, da nema mesnatih grudvica. Posuti crnim, 
mlevenim, biberom i biozačinom i dinstati, 10-ak minuta.
     
    
      3. Zatim dodati paradajz (prethodno 
oljušten), iseckan na kockice, kao i šampinjone i tikvicu, koje, takođe,
 treba iseckati na kockice.
     
    
      4. Promešati, sipati 100 ml 
pasiranog paradajza i dodati sitno iseckano sveže začinsko bilje (ja sam
 dodala nanu, bosiljak, peršun i žalfiju - u nedostatku svežeg, koristiti sušeno začinsko bilje)). Posuti sa crvenim biberom i 
dinstati u, polupokrivenoj, posudi, dok se sos ne zgusne. 
     
    
      5. Kada se sos zgusnuo dodati kiselu
 pavlaku i 50 g izrendanog kačkavalja. Dobro promešati i ostaviti da se 
kačkavalj rastopi, pa skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
     
    
      6. Uzeti jednu palačinku i raširiti je na radnom stolu. Na jedan kraj palačinke, rešetkastom, kašikom staviti fil.
     
    
      7. Presaviti obe strane palačinke 
preko fila i uviti je u rolat. Tako uraditi sve dok ima fila. Meni je 
izašlo devet rolata, od palačinaka. 
     
    
      8. Uzeti odgovarajući pleh, za 
rernu, i dobro ga podmazati uljem. U ostatak fila dodati 100 ml 
pasiranog paradajza, dobro sjediniti i sipati u podmazani pleh.
     
    
      9. Preko poređati pripremljene rolate, od palačinaka.
     
    
      10. Rolate preliti pavlakom za kuvanje i posuti izrendanim kačkavaljem.
     
    
      11. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada jelo dobro porumeni izvaditi pleh iz rerne, 
     
    ostaviti da se malo prohladi i poslužiti.



Коментари
Постави коментар