Punjene palačinke u paradajz sosu

Testo za palačinke:

  • 3 jajeta
  • 250 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 250 ml gazirane vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 prstohvat soli

Fil:

  • 400 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 200 g tikvica
  • 200 g šampinjona
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 veći paradajz
  • 1 čaša (180 g) kisele pavlake
  • 50 g izrendanog kačkavalja
  • 1/3 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica crvenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • ulje
  • sveže začinsko bilje

Za preliv:

  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 150 g izrendanog kačkavalja

Priprema:

1. Testo za palačinke: U vanglicu razbiti jaja i, dobro, ih umutiti. Dodati mleko i ulje, pa mućenjem sjediniti. Ubaciti brašno i so. Mikserom dobro umutiti, da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju sipati ulje i promešati. Ispržiti palačinke, u teflon tiganju vel. 28cm.
2. Fil: Crni i beli luk iseckati sitno. Ulje staviti da se ugreje, pa dodati iseckani luk. Dinstati 10-ak minuta i dodati mleveno meso. Meso dobro izmrviti, viljuškom, da postane mrvičasta smesa, da nema mesnatih grudvica. Posuti crnim, mlevenim, biberom i biozačinom i dinstati, 10-ak minuta.
3. Zatim dodati paradajz (prethodno oljušten), iseckan na kockice, kao i šampinjone i tikvicu, koje, takođe, treba iseckati na kockice.
4. Promešati, sipati 100 ml pasiranog paradajza i dodati sitno iseckano sveže začinsko bilje (ja sam dodala nanu, bosiljak, peršun i žalfiju - u nedostatku svežeg, koristiti sušeno začinsko bilje)). Posuti sa crvenim biberom i dinstati u, polupokrivenoj, posudi, dok se sos ne zgusne.
5. Kada se sos zgusnuo dodati kiselu pavlaku i 50 g izrendanog kačkavalja. Dobro promešati i ostaviti da se kačkavalj rastopi, pa skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
6. Uzeti jednu palačinku i raširiti je na radnom stolu. Na jedan kraj palačinke, rešetkastom, kašikom staviti fil.
7. Presaviti obe strane palačinke preko fila i uviti je u rolat. Tako uraditi sve dok ima fila. Meni je izašlo devet rolata, od palačinaka.
8. Uzeti odgovarajući pleh, za rernu, i dobro ga podmazati uljem. U ostatak fila dodati 100 ml pasiranog paradajza, dobro sjediniti i sipati u podmazani pleh.
9. Preko poređati pripremljene rolate, od palačinaka.
10. Rolate preliti pavlakom za kuvanje i posuti izrendanim kačkavaljem.
11. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada jelo dobro porumeni izvaditi pleh iz rerne,  ostaviti da se malo prohladi i poslužiti.

Коментари

Популарни постови