Punjene palačinke u paradajz sosu
Testo za palačinke:
- 3 jajeta
- 250 g brašna
- 500 ml mleka
- 250 ml gazirane vode
- 2 kašike ulja
- 1 prstohvat soli
Fil:
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 200 g tikvica
- 200 g šampinjona
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 veći paradajz
- 1 čaša (180 g) kisele pavlake
- 50 g izrendanog kačkavalja
- 1/3 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica crvenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- ulje
- sveže začinsko bilje
Za preliv:
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 150 g izrendanog kačkavalja
Priprema:
1. Testo za palačinke: U vanglicu
razbiti jaja i, dobro, ih umutiti. Dodati mleko i ulje, pa mućenjem
sjediniti. Ubaciti brašno i so. Mikserom dobro umutiti, da ne ostanu
grudvice od brašna. Na kraju sipati ulje i promešati. Ispržiti
palačinke, u teflon tiganju vel. 28cm.
2. Fil: Crni i beli luk iseckati
sitno. Ulje staviti da se ugreje, pa dodati iseckani luk. Dinstati 10-ak
minuta i dodati mleveno meso. Meso dobro izmrviti, viljuškom, da
postane mrvičasta smesa, da nema mesnatih grudvica. Posuti crnim,
mlevenim, biberom i biozačinom i dinstati, 10-ak minuta.
3. Zatim dodati paradajz (prethodno
oljušten), iseckan na kockice, kao i šampinjone i tikvicu, koje, takođe,
treba iseckati na kockice.
4. Promešati, sipati 100 ml
pasiranog paradajza i dodati sitno iseckano sveže začinsko bilje (ja sam
dodala nanu, bosiljak, peršun i žalfiju - u nedostatku svežeg, koristiti sušeno začinsko bilje)). Posuti sa crvenim biberom i
dinstati u, polupokrivenoj, posudi, dok se sos ne zgusne.
5. Kada se sos zgusnuo dodati kiselu
pavlaku i 50 g izrendanog kačkavalja. Dobro promešati i ostaviti da se
kačkavalj rastopi, pa skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
6. Uzeti jednu palačinku i raširiti je na radnom stolu. Na jedan kraj palačinke, rešetkastom, kašikom staviti fil.
7. Presaviti obe strane palačinke
preko fila i uviti je u rolat. Tako uraditi sve dok ima fila. Meni je
izašlo devet rolata, od palačinaka.
8. Uzeti odgovarajući pleh, za
rernu, i dobro ga podmazati uljem. U ostatak fila dodati 100 ml
pasiranog paradajza, dobro sjediniti i sipati u podmazani pleh.
9. Preko poređati pripremljene rolate, od palačinaka.
10. Rolate preliti pavlakom za kuvanje i posuti izrendanim kačkavaljem.
11. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Kada jelo dobro porumeni izvaditi pleh iz rerne,
ostaviti da se malo prohladi i poslužiti.
Коментари
Постави коментар