Crni hleb sa semenkama
Potrebno je:
- 1/2 kg crnog, namenskog, brašna za hleb
- 1 kesica suvog kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika semenki bundeve (golica)
- 2 kašike sirovih semenki suncokreta
- 1 kašika susama (proprženog)
- 3 kašike mlevenog lana
- 400 ml tople vode
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
mleveni lan, kvasac, so, šećer, susam, semenke suncokreta i semenke
bundeve (ja ih presečem na pola). Promešati. U sredinu napraviti
udubljenje i sipati maslinovo ulje. Sa tolom vodom zamesiti testo.
2. Testo prebaciti na, pobrašnjeni, radni sto, i uz dodatak još, oko dve kašike brašna umesiti testo, da se ne lepi za ruke.
3. Umešeno testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
4. Uzeti kalup za hleb, vel. 30x12x11cm. Stranice kalupa premazati suncokretovim uljem, a dno prekriti pek papirom.
5. Naraslo testo, nauljenim, rukama
izdužiti u veličini kalupa, i staviti ga u kalup. Nauljenom rukom
ispritiskati testo, da bi se dobila ravna, glatka, površina. Testo
prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
6. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Narasli hleb premazati mešavinom, suncokretovog, ulja i vrele vode
(razmera 1:1) i staviti da se peče, 35 minuta.
7. Pečeni hleb izvaditi iz rerne,
još jedanput ga premazati mešavinom ulja i vode, prekriti kuhinjskom
krpom i ostaviti 10-ak minuta. Zatim ga izvaditi iz kalupa, skloniti pek
papir i hleb umotati u veću, kuhinjsku, krpu.
Ostaviti ga da se ohladi, pa ga iseći.
Коментари
Постави коментар