Hrono hleb sa semenkama
Potrebno je:
- 240 g heljdinog integralnog brašna
- 100 g speltinog integralnog brašna
- 160 g ražanog integralnog brašna
- 3 kašike lanenog brašna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašičica soli
- 2 kašičice sode bikarbone
- 400 ml vode
Semenke:
- 1 kašika čia semenki
- 2 kašike sirovih, semenki suncokreta
- 2 kašike sirovih, semenki bundeve
Priprema:
1. U vanglicu stavite sve vrste
brašna, dodati so, i, kašikom, promešati. U toploj vodi rastvoriti sodu
bikarbonu.
U brašno dodati maslinovo ulje, sipati vodu sa sodom bikarbonom i
zamesiti testo. Testo je dosta lepljivo, ali takvo i treba da bude.
2. Na kraju mešenja ubaciti semenke i
još jedanput premesiti testo. Nauljiti ruke (ne dodavati više brašna),
testo oblikovati u oblik lopte i ostaviti ga u, nauljenu, vanglicu.
Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti testo da miruje, oko 2-3
sata (što duže, to bolje).
3. Uzeti kalup za hleb, vel. 24x
13cm. Dno pleha prekriti pek papirom a stranice premazati uljem. Posle
proteka datog vremena, testo za hleb, nauljenim, rukama izdužiti u oblik
valjka i prebaciti u pleh.
4. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Testo premazati mešavinom ulja i vode (1:1), pa staviti da se peče. Hleb
peći 35 minuta.
Pečeni hleb izvaditi iz rerne, ponovo ga, premazati mešavinom ulja i
vode, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti, da odstoji u plehu, 10
minuta. Zatim hleb izvaditi iz pleha, umotati ga u kuhinjsku krpu i
ostaviti da se ohladi. Ohlađeni hleb iseći na kriške i poslužiti...
Коментари
Постави коментар