Hrono hleb sa semenkama

Potrebno je:

  • 240 g heljdinog integralnog brašna
  • 100 g speltinog integralnog brašna
  • 160 g ražanog integralnog brašna
  • 3 kašike lanenog brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 400 ml vode

Semenke:

  • 1 kašika čia semenki
  • 2 kašike sirovih, semenki suncokreta
  • 2 kašike sirovih, semenki bundeve

Priprema:

1. U vanglicu stavite sve vrste brašna, dodati so, i, kašikom, promešati. U toploj vodi rastvoriti sodu bikarbonu. U brašno dodati maslinovo ulje, sipati vodu sa sodom bikarbonom i zamesiti testo. Testo je dosta lepljivo, ali takvo i treba da bude.
2. Na kraju mešenja ubaciti semenke i još jedanput premesiti testo. Nauljiti ruke (ne dodavati više brašna), testo oblikovati u oblik lopte i ostaviti ga u, nauljenu, vanglicu. Vanglicu prekriti providnom  folijom i ostaviti testo da miruje, oko 2-3 sata (što duže, to bolje).
3. Uzeti kalup za hleb, vel. 24x 13cm. Dno pleha prekriti pek papirom a stranice premazati uljem. Posle proteka datog vremena, testo za hleb, nauljenim, rukama izdužiti u oblik valjka i prebaciti u pleh.
4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Testo premazati mešavinom ulja i vode (1:1), pa staviti da se peče. Hleb peći 35 minuta. Pečeni hleb izvaditi iz rerne, ponovo ga, premazati mešavinom ulja i vode, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti, da odstoji u plehu, 10 minuta. Zatim hleb izvaditi iz pleha, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni hleb iseći na kriške i poslužiti...

Коментари

Популарни постови