Juneće ćufte, u sosu sa cimetom
Smesa za ćufte:
- 120 g starog hleba
 - 120 ml crnog vina
 - 1 manja glavica crnog luka
 - 2 veća češnja belog luka
 - 1/2 vezice peršuna
 - 1/2 kg mlevenog junećeg mesa
 - 1 jaje
 - 1/2 kašičice kumina
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 3 kašičice suvog biljnog začina
 - 2 kašičice aleve paprike
 - 1 kašičica praška za pecivo
 
Sos:
- 4 kašike maslinovog ulja
 - 1 mala glavica crnog luka
 - 2 manja čena belog luka
 - 1/2 l pasiranog paradajza
 - 3 kašike paradajz pirea
 - 1 kašika šećera
 - 1 kašičica cimeta
 - 1-2 kašičice suvi biljni začin (po ukusu)
 - 2 struka sveže mirođije
 - 1/2 kašičice mlevenog, belog, bibera
 
Priprema:
      1. Smesa za ćufte: Hleb iskidati na 
male parčiće i staviti ga u manju posudu. Preliti ga sa vinom, promešati
 i ostaviti, da hleb upije vino.
Crni i beli luk, kao i peršun, sitno, iseckati.
     
    
      2. U dublju posudu staviti mleveno 
meso, pa dodati iseckani crni i beli luk, iseckani peršun, jaje, biber, 
alevu papriku, suvi biljni začin, kumin i natopljeni hleb (hleb ne 
cediti). Rukom zamesiti smesu, da se sastojci dobro sjedine. 
Pripremljenu smesu poklopiti i ostaviti u frižider, pola sata.
     
    
      3. Zatim izvaditi meso iz frižidera,
 i praviti ćufte (ja sam kašikom, za supu, uzimala smesu, da bi mi, 
ćufte, bile jednake. Ruke i kašiku kvasiti vodom). 
     
    
      4. Uzeti širi tigan (da bi vam sve 
ćufte stale u jednom redu), sipati suncokretovo ulje (uobičajena 
količina za prženje) i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje poređati
 ćufte i pržiti ih, na srednjoj temperaturi. Pržiti ih, otprilike, po 
dva minuta, sa svake strane, dok se, potpuno, ne isprže. Ispržene ćufte 
izvaditi na odgovarajuću posudu. Ulje, u kome su se pržile, prosuti i 
pripremiti tiganj, za sos.
     
    
      5. Sos: U tiganj sipati maslinovo 
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti, sitno, iseckani
 crni i beli luk. Luk pržiti, na umerenoj temperaturi, dok ne postane 
staklast. Zatim sipati pasirani paradajz i paradajz pire. Dobro 
promešati. Dodati šećer, suvi biljni začin, beli biber, cimet i, 
iseckanu, mirođiju. Sjediniti začine sa sosom. Pustiti sos da, na tihoj 
temperaturi, provri.
     
    
      6. U provreli sos poređati ćufte, poklopiti i, na sasvim tihoj temperaturi, krčkati 10-ak minuta. 
Skloniti sa vatre i poslužiti sa prilogom, po želji (testenina, kuvani pirinač ili krompir-pire).
     
    



Коментари
Постави коментар