Juneće ćufte, u sosu sa cimetom
Smesa za ćufte:
- 120 g starog hleba
- 120 ml crnog vina
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 veća češnja belog luka
- 1/2 vezice peršuna
- 1/2 kg mlevenog junećeg mesa
- 1 jaje
- 1/2 kašičice kumina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 3 kašičice suvog biljnog začina
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica praška za pecivo
Sos:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 mala glavica crnog luka
- 2 manja čena belog luka
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 3 kašike paradajz pirea
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1-2 kašičice suvi biljni začin (po ukusu)
- 2 struka sveže mirođije
- 1/2 kašičice mlevenog, belog, bibera
Priprema:
1. Smesa za ćufte: Hleb iskidati na
male parčiće i staviti ga u manju posudu. Preliti ga sa vinom, promešati
i ostaviti, da hleb upije vino.
Crni i beli luk, kao i peršun, sitno, iseckati.
2. U dublju posudu staviti mleveno
meso, pa dodati iseckani crni i beli luk, iseckani peršun, jaje, biber,
alevu papriku, suvi biljni začin, kumin i natopljeni hleb (hleb ne
cediti). Rukom zamesiti smesu, da se sastojci dobro sjedine.
Pripremljenu smesu poklopiti i ostaviti u frižider, pola sata.
3. Zatim izvaditi meso iz frižidera,
i praviti ćufte (ja sam kašikom, za supu, uzimala smesu, da bi mi,
ćufte, bile jednake. Ruke i kašiku kvasiti vodom).
4. Uzeti širi tigan (da bi vam sve
ćufte stale u jednom redu), sipati suncokretovo ulje (uobičajena
količina za prženje) i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje poređati
ćufte i pržiti ih, na srednjoj temperaturi. Pržiti ih, otprilike, po
dva minuta, sa svake strane, dok se, potpuno, ne isprže. Ispržene ćufte
izvaditi na odgovarajuću posudu. Ulje, u kome su se pržile, prosuti i
pripremiti tiganj, za sos.
5. Sos: U tiganj sipati maslinovo
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti, sitno, iseckani
crni i beli luk. Luk pržiti, na umerenoj temperaturi, dok ne postane
staklast. Zatim sipati pasirani paradajz i paradajz pire. Dobro
promešati. Dodati šećer, suvi biljni začin, beli biber, cimet i,
iseckanu, mirođiju. Sjediniti začine sa sosom. Pustiti sos da, na tihoj
temperaturi, provri.
6. U provreli sos poređati ćufte, poklopiti i, na sasvim tihoj temperaturi, krčkati 10-ak minuta.
Skloniti sa vatre i poslužiti sa prilogom, po želji (testenina, kuvani pirinač ili krompir-pire).
Коментари
Постави коментар