Pikantno - kremasta piletina
Potrebno je :
- 600 g belog pilećeg mesa (otkošćenog)
 - 2 srednje glavice crnog luka
 - 3 veća češnja belog luka
 - 1 struk mladog, crnog, luka
 - 2 veće pečene paprike
 - 1 ljuta sveža papričica
 - 40 g izrendanog korena celera
 - 2 srednje šargarepe
 - 300 g šampinjona
 - 100 g graška
 - 100 g kukuruza šećerca
 - 100 ml belog vina
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - ulje
 
Začini:
- 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mlevenog belog bibera
 - 1/2 kašičice timijana
 - 1 kašičica đumbira u prahu
 - 2 kašičice koncentara paprike
 - 1/2 vezice, iseckanog, peršuna
 
Priprema:
      1. Belo, pileće, meso iseći na 
kockice. Crni i beli luk iseckati sitno. Mladi crni luk i ljutu 
papričicu iseckati na krugove. Šargarepu iseći na štapiće. Pečenu 
papriku iseckati na kocke. Šampinjone samo preseći na pola (ako su dosta
 krupni iseći ih na četvrtine).
     
    
      2. U veću, dublju, posudu sipati 
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni i 
beli luk. Promešati i dinstati dok luk ne postane staklast. 
     
    
      3. U luk dodati meso i nastaviti sa 
dinstanjem (na srednjoj temperaturi) dok meso ne promeni boju (dok ne 
pobeli). Zatim dodati, isečenu, šargarepu, pečenu papriku, izrendani 
celer, ljutu papričicu, grašak, kukuruz šećerac i šampinjone. Promešati,
 sipati belo vino, poklopiti i krčkati, oko pola sata. 
     
    
      4. Nakon toga dodati sve navedene 
začine (suvi biljni začin, beli biber, timijan, đumbir u prahu, 
koncentrat paprike i iseckani peršun), pa jelo, dobro, promešati. 
Poklopiti i nastaviti sa dinstanjem, još oko 15 minuta. 
     
    
      5. Sipati pavlaku za kuvanje, 
promešati i ostaviti da jelo provri. Kada jelo provri, skloniti ga sa 
šporeta i ostaviti poklopljeno, pet minuta. Poslužiti uz domaći hleb.
     
    



Коментари
Постави коментар