Pikantno - kremasta piletina
Potrebno je :
- 600 g belog pilećeg mesa (otkošćenog)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 3 veća češnja belog luka
- 1 struk mladog, crnog, luka
- 2 veće pečene paprike
- 1 ljuta sveža papričica
- 40 g izrendanog korena celera
- 2 srednje šargarepe
- 300 g šampinjona
- 100 g graška
- 100 g kukuruza šećerca
- 100 ml belog vina
- 200 ml pavlake za kuvanje
- ulje
Začini:
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog belog bibera
- 1/2 kašičice timijana
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 2 kašičice koncentara paprike
- 1/2 vezice, iseckanog, peršuna
Priprema:
1. Belo, pileće, meso iseći na
kockice. Crni i beli luk iseckati sitno. Mladi crni luk i ljutu
papričicu iseckati na krugove. Šargarepu iseći na štapiće. Pečenu
papriku iseckati na kocke. Šampinjone samo preseći na pola (ako su dosta
krupni iseći ih na četvrtine).
2. U veću, dublju, posudu sipati
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni i
beli luk. Promešati i dinstati dok luk ne postane staklast.
3. U luk dodati meso i nastaviti sa
dinstanjem (na srednjoj temperaturi) dok meso ne promeni boju (dok ne
pobeli). Zatim dodati, isečenu, šargarepu, pečenu papriku, izrendani
celer, ljutu papričicu, grašak, kukuruz šećerac i šampinjone. Promešati,
sipati belo vino, poklopiti i krčkati, oko pola sata.
4. Nakon toga dodati sve navedene
začine (suvi biljni začin, beli biber, timijan, đumbir u prahu,
koncentrat paprike i iseckani peršun), pa jelo, dobro, promešati.
Poklopiti i nastaviti sa dinstanjem, još oko 15 minuta.
5. Sipati pavlaku za kuvanje,
promešati i ostaviti da jelo provri. Kada jelo provri, skloniti ga sa
šporeta i ostaviti poklopljeno, pet minuta. Poslužiti uz domaći hleb.
Коментари
Постави коментар