Pileća čorba sa povrćem
Potrebno je :
- 2 pileća bataka sa karabatakom
- 80 g korena celera
- 1 srednji koren paškanata
- 1 srednji koren peršuna
- 2 srednje šargarepe
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 veća krompira
- 100 g graška
- 100 g kukuruza šećerca
- 1 kašičica bibera sa belim lukom
- 2 kašike paste od paprike
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašika masti (ili 80 ml ulja)
- voda
...i još:
- 1 žumance
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 šoljica (od 100 ml) tečnosti iz čorbe
Priprema:
1. Odvojiti batak od karabataka.
Koren celera, paškanata i peršuna, očistiti, i iseći na kockice.
Šargarepu iseći na krugove. Crni luk, sitno, iseckati, a krompir iseći
na kocke.
2. U, dublju, šerpu staviti mast
(ulje), pa staviti na šporet da se rastopi. Na zagrejanu mast ubaciti
pileće meso i, na srednjoj temperaturi, ga propržiti (oko 10 minuta).
Zatim dodati, svo, iseckano povrće, kao i grašak i kukuruz šećerac.
Posuti mlevenim biberom sa belim lukom, alevom paprikom, suvim biljnim
začinom, dodati pastu od paprike i, sve, promešati. Naliti toplom vodom,
da voda bude 3cm iznad povrća. Poklopiti i, na tihoj temperaturi,
kuvati, dok meso i povrće ne omekšaju (na mom šporetu se čorbica kuvala
40 minuta).
3. Zatim izvaditi meso iz čorbe, kao i šoljicu tečnosti, koja treba da se prohladi.
Meso odvojiti od kostiju i, krupnije, iseckati.
4. U manjoj posudi umutiti žumance i
kiselu pavlaku, pa razrediti, odvojenom, tečnošću iz čorbe.
Iseckano meso vratiti u čorbu. Kada čorbica proključa (temperatura ne
sme biti jaka), polako sipati smesu sa žumancima, neprestano mešajući
kašikom.
5. Pustiti da čorbica samo provri, probati da li je treba dosoliti, pa je skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Poslužiti je sa limunom (kada se čorbica sipa u tanjir, po ukusu iscediti sok od limuna).
Коментари
Постави коментар