Čokoladni rolat
Kora:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 80 g mlevenih, pečenih, lešnika
- 70 g brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1/4 kašičice praška za pecivo
Fil:
- 200 g čokolade
- 1 krem puding od čokolade
- 70 g maslaca
- 2 kašike ruma
- 3 kašike šećera u prahu
- 250 ml mleka
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade
Priprema:
1. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto
umutiti. Dodavati žumanca, jedno po jedno i penasto umutiti.
2. Lešnike ispeći u rerni,
prohladiti, oljuštiti (protrljati samo između prstiju i ljuska se skida)
i samleti. Pomešati brašno, kakao, pecivo i mlevene lešnike. Dodati u
umućena jaja i, polako, špatulom sjediniti.
3. Uzeti veliki pleh, vel. 30x40cm.
Dno pleha obložiti pek papirom. Sipati umućeno testo i staviti da se
peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
4. Pečeno testo prevrnuti na pek
papir, skloniti papir, na kome se peklo, i uviti (pomoću pek papira) u
rolat. Ostaviti da se ohladi.
5. Fil: Čokoladu otopiti na pari i
ohladiti. Čokoladni puding (koji se ne kuva) umutiti sa 250 ml mleka, uz
dodatak šećera u prahu i ruma. Dodati ohlađenu čokoladu, sjediniti i,
na kraju, ubaciti penasto umućeni maslac. Umutiti da se dobije penasta
krema.
6. Odmotati rolat, premazati filom
i, ponovo, uviti u rolat. Površinu rolata išarati rastopljenom čokoladom
i ostaviti u frižider, da se fil stegne, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар