Kremasti kolač sa jagodama
Korica:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrata od jagode
Fil 1:
- 300 g očišćenih jagoda
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 2 pudinga od jagoda
- 70 ml vode
Fil 2:
- 100 g belog šlag krema
- 200 g šećera u prahu
- 3 čaše (180 g) kisele pavlake
- 200 ml hladne, gazirane, vode
Priprema:
1. Korica: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje
šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta
smesa. Ubaciti ulje i ekstrat jagode, pa promešati. Na kraju dodati
mešavinu brašna i peciva. Špatulom sjediniti.
2. Uzeti pleh, vel. 30x20cm. Dno
pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Sipati
umućeno testo i, ravnomerno, ga rasporediti. Staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
3. Kada se korica ispeče (probati
čačkalicom da li je pečena) izvaditi pleh iz rerne i ostaviti, da se
korica ohladi. Zatim prevrnuti koricu na radni sto, skloniti pek papir, a
koricu, ponovo, vratiti u pleh, u kome se pekla.
4. Fil 1: Staviti šećer i 200 ml
vode da provri. Ubaciti jagode i, na srednjoj temperaturi, kuvati 20
minuta. Puding razmutiti sa 70 ml vode, pa posle 20 minuta, dodati u
smesu sa jagodama. Mešati dok se puding ne skuva.
5. Skuvani fil skloniti sa vatre, ostaviti 2-3 minuta, pa ga sipati preko korice. Ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti da se ohladi.
6. Fil 2: Umutiti, čvrsto, šlag
krem, sa hladnom, gaziranom, vodom. U drugu, dublju, posudu staviti kiselu
pavlaku, dodati šećer u prahu i, špatulom, blago, sjediniti. U kiselu
pavlaku dodavati umućeni šlag, kašiku po kašiku. Sjediniti i staviti
preko, hladnog, voćnog fila.
7. Ko želi može preko, belog, fila narendati čokoladu. Kolač ostaviti u frižider, da se, dobro, ohladi, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар