Kremasti kolač sa jagodama
Korica:
- 3 jajeta
 - 3 kašike šećera
 - 3 kašike brašna
 - 2 kašike ulja
 - 1 kašičica praška za pecivo
 - 1 kašičica ekstrata od jagode
 
Fil 1:
- 300 g očišćenih jagoda
 - 200 g šećera
 - 200 ml vode
 - 2 pudinga od jagoda
 - 70 ml vode
 
Fil 2:
- 100 g belog šlag krema
 - 200 g šećera u prahu
 - 3 čaše (180 g) kisele pavlake
 - 200 ml hladne, gazirane, vode
 
Priprema:
      1. Korica: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje 
šećera, čvrsto umutiti. Dodati žumanca i mutiti da se dobije penasta 
smesa. Ubaciti ulje i ekstrat jagode, pa promešati. Na kraju dodati 
mešavinu brašna i peciva. Špatulom sjediniti.
     
    
      2. Uzeti pleh, vel. 30x20cm. Dno 
pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Sipati 
umućeno testo i, ravnomerno, ga rasporediti. Staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
     
    
      3. Kada se korica ispeče (probati 
čačkalicom da li je pečena) izvaditi pleh iz rerne i ostaviti, da se 
korica ohladi. Zatim prevrnuti koricu na radni sto, skloniti pek papir, a
 koricu, ponovo, vratiti u pleh, u kome se pekla.
     
    
      4. Fil 1: Staviti šećer i 200 ml 
vode da provri. Ubaciti jagode i, na srednjoj temperaturi, kuvati 20 
minuta. Puding razmutiti sa 70 ml vode, pa posle 20 minuta, dodati u 
smesu sa jagodama. Mešati dok se puding ne skuva.
     
    
      5. Skuvani fil skloniti sa vatre, ostaviti 2-3 minuta, pa ga sipati preko korice. Ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti da se ohladi.
     
    
      6. Fil 2: Umutiti, čvrsto, šlag 
krem, sa hladnom, gaziranom, vodom. U drugu, dublju, posudu staviti kiselu 
pavlaku, dodati šećer u prahu i, špatulom, blago, sjediniti. U kiselu 
pavlaku dodavati umućeni šlag, kašiku po kašiku. Sjediniti i staviti 
preko, hladnog, voćnog fila.
     
    
      7. Ko želi može preko, belog, fila narendati čokoladu. Kolač ostaviti u frižider, da se, dobro, ohladi, pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар