Lisnate pogačice

Testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1/3 kockice kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Fil:

  • 100 g izrendanog kačkavalja
  • 50 g krem sira

...i još:

  • 150 g margarina (zamrznutog)
  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • susam

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, da bude mekane strukture, i ostaviti, oko jedan sat, da naraste. Naraslo testo izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti ga u oblik kruga, debljine 0,5cm. Preko testa izrendati, zamrznuti, margarin. Na sredinu testa staviti tacnu, srednje veličine, i testo iseći na osam delova (od tacne ka krajevima testa).
2. Preko sredine testa, gde je bila tacna, preklapati isečene delove i formirati oblik lopte, od testa.
3. Zatim odmah, ne čekati da testo odmara, razviti koru, u obliku pravougaonika, što dužu i tanju. Razvijenu koru, horizontalno, preklopiti tri puta.
4. Dobija se dugačka, uska kora, koju vertikalno treba preklopiti, takođe, tri puta.
5. Ovim načinom preklapanja, na kraju, se dobije oblik kocke. Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti 10-ak minuta, da odmori. Zatim ga razviti u što duži i tanji pravougaonik. Polovinu, razvijene, kore premazati krem sirom i posuti izrendanim kačkavaljem.
6. Preklopiti drugom polovinom kore i, blago, preći oklagijom, samo da se spoji testo, ne da se istanji kora. Oštrim nožem iseći pogačice.
7. Isečene pogačice poređati u pleh, preko pek papira, premazati ih, mešavinom žumanceta i mleka, pa ih posuti susamom. Po površini može da se pospe i malo soli. Pleh, sa pogačicama staviti u zamrzivač, 15-20 minuta. za to vreme ugrejati rernu na 200 stepeni. Direktno iz zamrzivača staviti pogačice da se peču, u zagrejanu rernu. Peći ih 10-15 minuta (zavisi od šporeta). Pre deset minuta ne otvarati rernu. Kada pogačice dobiju lepu, rumenu, boju izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se pogačice prohlade (ne pokrivati ih), pa ih poslužiti.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови